Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які свята відзначають в Україні 17 квітня

Цей день в історії: які свята відзначають в Україні 17 квітня

Этот материал также доступен на русском языке
17 квітня 2023 року – понеділок. Цього дня святкують Всесвітній день боротьби з гемофілією, День пожежної охорони.

17 квітня – Всесвітній день боротьби з гемофілією. Метою створення та проведення цього дня є привернення уваги світової громадськості, фахівців у сфері охорони здоров’я та медичного персоналу до проблем, з якими щодня стикаються хворі на гемофілію, підвищення їх поінформованості про це захворювання.

Гемофілія – спадкова хвороба, пов’язана з порушенням процесу згортання крові, що виникає через зміну 1 гена в хромосомі Х. На сьогоднішній день вона невиліковна, але її перебіг повністю і вдало контролюється за допомогою ін’єкцій пацієнту відсутнього фактора згортання крові, в більшості випадків виділеного з донорської крові.

17 квітня в Україні – День пожежної охорони. Це професійне свято, яке вшановують пожежників, а також фахівців, які роблять свій внесок у попередження та ліквідацію пожеж, захист життя та здоров’я людей від вогню. Важливість професії пожежника у непростій місії – захищати та рятувати життя людини. Саме тому ця служба має дуже високий авторитет у суспільстві, тому її поважають люди.

17 квітня – День кажана. Кажани визнані природоохоронними організаціями Європи вразливою групою тварин, яка потребує охорони. В Україні рукокрилі майже у повному складі включені до Червоної книги (2009).

Що сталося в Україні та світі 17 квітня

В 1492 Христофор Колумб підписав контракт з Іспанією з зобов’язанням відкрити новий шлях до Індії.

У 1610 році англійський дослідник Генрі Гудзон вирушив у плавання, в якому відкрив Гудзонову затоку.

У 1856 році місто Квебек було проголошено столицею Канади.

У 1869 році Фрідріх Вільгельм Ніцше – німецький мислитель, філолог, композитор, поет – був позбавлений прусського підданства: згодом він не мав жодного громадянства.

У 1913 році Густав Хемел здійснив перший безпосадковий авіаполіт між Англією та Німеччиною на військовому моноплані «Блеріо XI». Відстань від Дувру до Кельна він подолав за 4:18.

У 1964 році стартував випуск компанією Ford Motor Company автомобіля Ford Mustang.

1970 року легендарний «бітл» Пол Маккартні видав перший сольний альбом McCartney.

1980 року Південна Родезія стала Зімбабве.

1982 року англійська королева Єлизавета II проголосила Канаду повністю незалежною, визнавши новий Конституційний акт країни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні