П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаЩо буде, якщо вчасно не платити за електроенергію: українців попередили про наслідки

Що буде, якщо вчасно не платити за електроенергію: українців попередили про наслідки

Этот материал также доступен на русском языке
Під час воєнного стану заборонено відключати побутових споживачів за борги з комуналки, але списувати заборгованість ніхто не буде. У YASNO розповіли, що чекає на українців, якщо платіжна дисципліна не покращиться.

Побутові клієнти YASNO заборгували за спожиту електроенергію близько 2,5 млрд. грн. Незважаючи на те, що ситуація з електропостачанням стабілізувалася та відключення не застосовуються, рівень оплати населення залишається низьким.

Більшість важливих енергооб’єктів країни пошкоджено через російські обстріли. Для відновлення енергетичної інфраструктури потрібно багато часу і значний фінансовий ресурс, який частково покривається за рахунок західних партнерів.

“Але без стабільного надходження коштів усередині країни можливості оперативно поповнювати запаси обладнання будуть обмежені. Зниження рівня оплат хоча б на 1% – це нестача сотень мільйонів гривень для проведення ремонтних робіт. Якщо вони не продовжуватимуться, існує велика ймовірність аварійних ситуацій та знеструмлення житлових кварталів “, – йдеться у повідомленні.

Хоча в період воєнного стану в Україні заборонено відключення за несплату комунальних послуг, проте це не означає списання боргів.

Після війни їх доведеться заплатити. Однак на той час у неплатників накопичиться значна сума боргу і буде суттєвим фінансовим тягарем. Адже доведеться одразу розрахуватися за тривалий період споживання.

У компанії повідомили, що після війни постачальники знову матимуть право відключати неплатників.

У цьому випадку боржникам доведеться не тільки повністю сплатити всі рахунки, а й послуги відключення та повторного підключення.

Також не варто забувати і про субсидію. Обов’язковою умовою отримання житлової субсидії є своєчасна плата за електроенергію та інші комунальні послуги.

Органи соціального захисту можуть відмовити у наданні субсидії за наявності заборгованості більш ніж за три місяці на суму понад 680 грн (40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у ДТЕК назвали терміни, коли потрібно передавати показання лічильника.

Нове на сайті