Новини

Цей день в історії: 20 березня – Міжнародний день щастя та День весняного рівнодення

20 березня відзначається Всесвітній день Землі. Свято покликане не так покращувати екологію у світі, скільки звертати увагу людини на проблеми, які вона створює своєю діяльністю. Цю дату обрали не випадково: 20 березня – це день весняного рівнодення, символ пробудження природи та початку нового кола її розвитку. Цікаво, що своєрідним прапором Дня Землі стала одна із перших фотографій нашої планети з космосу. Її зробили космонавти, цим продемонструвавши людству красу і крихкість Землі.

Враховуючи, що прагнення до щастя є основною метою людства, Генеральна Асамблея ООН 28 червня 2012 року на своєму 118-му пленарному засіданні ухвалила відповідну резолюцію, в якій запропонувала всім державам – членам та структурам самої системи організації Об’єднаних Націй, а також іншим та міжнародним організаціям, широкому громадянському суспільству святкувати Міжнародний день щастя щороку 20 березня. На офіційну думку ООН, сприяння процесам сталого розвитку, справедливості та викорінення злиднів, більш комплексного та збалансованого підходу до економічного зростання, активне сприяння добробуту всіх народів невід’ємно стосується питань забезпечення щастя як для окремої особи, так і для суспільства в цілому.

Рішення про створення Всесвітнього дня здоров’я ротової порожнини було ухвалено Всесвітньою стоматологічною федерацією (FDI) на щорічному Всесвітньому стоматологічному конгресі (AWDC), що відбувся у Дубаї у 2007 році. Мета цього свята – підвищення поінформованості широкого загалу у питаннях гігієни порожнини рота, а також розширення наукової бази з вивчення впливу захворювань порожнини рота на загальний стан здоров’я та розробка ефективних методів профілактики.

2023 року день весняного рівнодення настає 20 березня, у понеділок, о 17:35 за київським часом. Сонце зійде точно на сході і зайде точно на заході, рівно 12:00 воно перебуватиме над горизонтом і 12 годин – під горизонтом.

День весняного рівнодення у народі називають Сонцеворот або Вербоносиця. Вважалося, що з цього часу починаються оновлення у природі: тане сніг, набухають нирки, птахи повертаються з півдня, гримить перший весняний грім. Тому традиційно в цей день пекли булочки або печиво у формі птахів-жайворонків. “Пташками” пригощали дітей, ті вибігали на вулицю і “запускали” їх у небо: якщо виходило підкинути “пташку” і зловити – це добрий знак. Також у булочки перед випічкою ховали різні дрібниці – ягідку, нитку, цибулину. З того, що кому трапиться, визначали його подальшу долю.

Новое на сайте

  • Статті

Як готувати м’ясо, щоб не отруїтися у спеку

Спека сильно скорочує термін зберігання продуктів. Особливо це стосується м'ясних та молочних продуктів. Неякісні або…

30/04/2024 17:36
  • Статті

Солодкий мед – справа нелегка: що треба знати пасічнику

Зараз весна, квітнуть сади і бджолярі завжди радіють у передчутті нового сезону. Тож якщо ви…

30/04/2024 16:55
  • Новини

Мобілізація в Україні: які будуть категорії придатних до служби

4 травня 2024 року набуде чинності закон, який скасовує для військовозобов'язаних статус «обмежено придатний». 

30/04/2024 16:04
  • Статті

Вертикальні жалюзі: особливості та переваги конструкцій

Вертикальні жалюзі мають сучасний вигляд завдяки вдало підібраній фактурі та правильним відтінкам. Особливість встановлення таких…

30/04/2024 15:34
  • Новини

Що в жодному разі не можна садити біля помідорів: не робіть цих помилок

Кілька простих правил городнього "сусідства" допоможуть уникнути втрати врожаю помідорів.

30/04/2024 15:20
  • Новини

Готуємось до Великодня: готуємо домашню ковбасу без оболонки – простий рецепт

Як приготувати домашню ковбасу простої швидко. Дуже легкий та смачний рецепт.

30/04/2024 14:51