Статті

Солодкий мед – справа нелегка: що треба знати пасічнику

Які документи потрібно мати?

Відповідно до статті 11 Закону України «Про бджільництво» (редакція від 31.03.2023) (далі – Закон), зайняття бджільництвом здійснюється без окремого дозволу органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

Однак з метою обліку пасік та здійснення лікувально-профілактичних заходів на кожну пасіку видається ветеринарно-санітарний паспорт.

Якою має бути пасіка?

Кожен власник повинен знати, що територія стаціонарної пасіки має бути огороджена, обсаджена плодовими деревами і кущами. Відведення земельних ділянок для розміщення такої пасіки необхідно погоджувати з органами державного управління з питань ветеринарної медицини і місцевими органами влади.

Якщо поруч застосовують пестициди?

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: фізичні та юридичні особи, які застосовують хімічні препарати для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через медіа про це попередити пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Ви повинні захищати своє господарство як від недобропорядних сусідів так і від тих, хто обробляє неякісно інші рослини.

Як захистити свої права, якщо загинули бджоли?

Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про бджільництво, відшкодовується в порядку та розмірах, встановлених статтею 39 Закону «Про бджільництво», а спори, що виникають у галузі бджільництва, вирішуються судом у порядку, встановленому статтею 40 цього ж Закону.

При цьому варто порахувати реальну шкоду, посилаючись на ціни на рамки вулика, ціни на закупівлю бджіл, можете взяти довідки щодо цін як в управлінні статистики, так і у того, хто вам продавав бджіл або інвентар. Для того щоб встановити причину шкоди, можна провести експертизу, вартість якої згодом покласти на того, хто вам її завдав.

Що вказати в позовній заяві?

В позовній заяві до суду ви можете вимагати на ваш вибір або зобов’язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (купити бджіл або інші предмети, відремонтувати їх) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі в грошовому еквіваленті.

Окрім того, в судовому порядку ви можете позиватися щодо спричинення вам моральної шкоди. При цьому обов’язково надайте документи, що свідчать про порушення вашого життєвого укладу, або хвороби, або непередбачені для вас витрати.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Новое на сайте

  • Новини

Білий одяг буде як новий: що додати до прального порошку – секрети досвідчених господинь

Одяг білого кольору чудово виглядає, додає урочистості і легкості. Але навіть при акуратному використанні такі…

20/05/2024 23:29
  • Новини

У чому різниця між білими та синіми баклажанами – багато хто навіть не здогадується

Напевно, багато дачників і господинь хоч раз, але ставили перед собою питання, які баклажани краще…

20/05/2024 22:56
  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 21 травня

У вівторок, 21 травня, вночі без істотних опадів, вдень у західній частині та місцями на…

20/05/2024 22:27
  • Статті

Інновації в дизайні плитоносок: що нового у 2024 році

Плитоноска — це важлива частина екіпірування для військових, поліцейських та рятувальників. Вона забезпечує захист грудної…

20/05/2024 21:56
  • Новини

​Магнітні бурі на вівторок, 21 травня

Чи варто очікувати геомагнітних хвилювань цього дня?

20/05/2024 21:33
  • Статті

Мало рухаєтеся і віддаєте перевагу дивану? Ваше здоров’я у великій небезпеці

Якщо ви мало рухаєтеся, у вас різко знизилася працездатність і виникли слабкість, сонливість і головний…

20/05/2024 20:34