Новини

Весна в Україні буде аномальна – синоптики здивували новим прогнозом

Про це інформує Укргідрометцентр із посиланням на кандидата географічних наук, заввідділом прикладної метеорології та кліматології УкрДМІ ДСНС України НАН Віру Балабух, яка зазначає, що йдеться про нову кліматичну норму 1991-2020 років.

Якщо оцінювати погодні умови щодо 1961-1990 рр., то середні за місяць аномалії будуть більшими ще на 2-3 градуси.

У той же час, добові аномалії температури нерідко досягали 10-15 градусів.

Тобто, в окремі дні січня температура повітря була такою, якою зазвичай спостерігається в листопаді, або навіть жовтні“, – пояснила вчена.

Причина такої аномально-теплої погоди – зміна клімату, зумовлена людською діяльністю, та особливості атмосферної циркуляції, що спостерігалися у північній півкулі.

Але поступово Ла-Нінья втрачає свою інтенсивність і вже на початку літа Південне коливання може перейти в позитивну фазу – Ель-Ніньйо, яка зумовлюватиме інші процеси в північній півкулі.

Однак, як каже Віра Балабух, незважаючи на зменшення інтенсивності Ла-Нінья, його вплив на глобальну атмосферну циркуляцію зберігатиметься до кінця лютого та на початку весни, тому останній місяць зими також може бути на 2-3 градуси теплішим порівняно з кліматичною нормою.

За оцінками Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США та Європейського центру середньострокових прогнозів, весна в Україні очікується теплою. Середня за сезон температура повітря може бути вищою за норму на 1-2 градуси. Такі ж аномалії очікуються і для середньої за місяць температури повітря.

І температура повітря в лютому та березні свідчить про ранній розвиток весняних процесів, припускає Віра Балабух, додаючи, що стратосферне потепління, яке зараз почало розвиватися, може посилити меридіональну циркуляцію атмосфери та сприятиме затокам арктичного повітря з півночі, північного заходу та сходу. у першій половині весни.

Прогноз погоди на весну 2023

Народний синоптик Станіслав Щедрін вважає, що весна в Україні буде дуже ранньою.

В останню декаду лютого в Україні очікуються -3…+3 вночі та до +4…+9 вдень, при цьому буде волого. Березень розпочнеться з потепління. Температура буде в межах +9…+11, на заході країни повітря прогріється до +10…+13. Опадів буде небагато, а сонця побільшає.

“Така погода в Україні протримається і другу декаду місяця. Наприкінці березня побільшає хмар, але ще сильніше потеплішає. На заході та півдні можуть бути періоди, коли температура сягатиме +14….+18 градусів, – додав Щедрін.

А ось на початку квітня в Україні похолодає.

Зокрема, у Карпатах можливий сніг, а на решті території України – перші весняні зливи та грози. Але вже з другої декади місяця по всій країні розпочнеться тенденція майже літньої погоди.

Температура все частіше буде на рівні +15…+20 градусів. Періодично будуть зливи, подекуди з грозами. Також до кінця квітня буде вітряно“, – прогнозує Щедрін.

Новое на сайте

  • Статті

Чому не виходить великодня паска: типові помилки та корисні поради, як виправити

Для тих, хто пече паски самостійно, дуже важливо, щоб вони вийшли пишними ароматними, здобними, щоб…

30/04/2024 20:35
  • Статті

Як склалася доля українців, які 58 років тому водрузили над Києвом наш прапор

У ніч на 1 травня далекого 1966 року двоє товаришів по робочому гуртожитку над головним…

30/04/2024 19:52
  • Новини

Гороскоп здоров’я на травень: Близнюкам треба більше гуляти, а Дівам – спати

Весна закінчується, попереду літо, але астрологи радять не розслаблятися та продовжувати стежити за своїм самопочуттям.…

30/04/2024 19:15
  • Статті

Про хороший стан печінки потрібно дбати: спробуйте простий спосіб очищення

Понад 500 функцій в організмі людини виконує печінку. Найбільш важливою є фільтрація крові та очищення…

30/04/2024 18:48
  • Статті

Як готувати м’ясо, щоб не отруїтися у спеку

Спека сильно скорочує термін зберігання продуктів. Особливо це стосується м'ясних та молочних продуктів. Неякісні або…

30/04/2024 17:36
  • Статті

Солодкий мед – справа нелегка: що треба знати пасічнику

Зараз весна, квітнуть сади і бджолярі завжди радіють у передчутті нового сезону. Тож якщо ви…

30/04/2024 16:55