П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЧому суми у платіжці за доставку газу не відповідають реальному споживанню?

Чому суми у платіжці за доставку газу не відповідають реальному споживанню?

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які користуються газом, повинні оплачувати не лише за спожиті кубометри блакитного палива, а й за доставку газу, яку часто ще називають абонплатою. Як розраховується сума цього платежу і чи не можна платити за доставку, якщо газом не користуєтеся?

З таким питанням звернулася читачка з Одеської області: «Підкажіть, будь ласка, на якій підставі приходять платіжки за доставку газу, якщо майже рік я не користувалася ним?»

Вся справа в тому, що навіть якщо споживач не користувався газом цілий рік, але підключений до труби, він все одно має сплатити послугу доставки.

Обов’язковий мінімальний обсяг газу, за розподіл якого доведеться сплатити облгазу, залежить від переліку газового обладнання у будинку:

– 39 кубометрів на рік – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується лише для приготування їжі;

– 126 кубометрів на рік – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;

– 314 кубометрів на рік – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, зокрема – для опалення, або об’єкта споживача, який не є побутовим.

Тобто на практиці за доставку не платять лише споживачі, яких взагалі від’єднали від труби, і це має бути підтверджено відповідним актом.

Нагадаємо, що сума абонплати розраховується індивідуально – виходячи з обсягів газу, спожитого за попередній газовий рік, тобто з 1 жовтня 2021 року до 30 вересня 2022 року. Якщо цього періоду сім’я витратила газу менше, ніж у попередньому газовому сезоні, то й платити за розподіл газу вона буде менше. Відповідно, за більшого споживання газу абонплата теж буде більшою.

Ну а якщо споживання газу не було і немає відповідних документів про пошкодження, то облгаз візьме за основу обов’язковий мінімальний обсяг газу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які тарифи вже навесні переглянуть і за що доведеться платити більше.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні