Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаТарифи вдарять по кишені: стало відомо, які комунальні послуги можуть подорожчати вже...

Тарифи вдарять по кишені: стало відомо, які комунальні послуги можуть подорожчати вже навесні

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні через війну запроваджено мораторій на підвищення комунальних тарифів, тобто ціни на комунальні послуги не повинні підніматися до скасування військового стану. Хоча експерти вважають, що деякі тарифи уряд може переглянути вже найближчим часом.

Які комунальні послуги можуть переглянути?

Наприкінці січня в ефірі телемарафону виступив голова Національної комісії, який здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський. Він заявив, що після завершення опалювального сезону тарифи на комунальні послуги можуть бути переглянуті. Ущаповський пояснив, що підвищення тарифів дасть змогу збільшити зарплати енергетикам та іншим працівникам критичної інфраструктури, а також проводити аварійні відновлювальні роботи.

Нагадаємо, що наприкінці 2022 року НКРЕКП планувала підвищити тариф на водопостачання та водовідведення, але скасувала рішення ще до того, як воно встигло набути чинності.

Тому ці тарифи також у теорії можуть зазнати змін.

Можуть змінитись ціни і в платіжках на природний газ.

Цей тариф для побутових споживачів можна переглянути вже у квітні. За словами голови податкового комітету Данила Гетьманцева, поточний тариф невиправдано низький.

Буде переглянуто тариф і на вивіз сміття, хоча в окремих містах та населених пунктах ця послуга подорожчала ще наприкінці минулого року. Так, в Одесі одна із компаній з грудня підвищила тариф на вивіз сміття майже на 50%.

За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, це пов’язано із зростанням цін на пально-мастильні матеріали.

Комуналка за рік подорожчала на 4,3%

Нагадаємо, що в Україні офіційно заморозили тарифи на період воєнного часу, тому заборонено підвищувати ціни на послуги з розподілу природного газу, теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання), послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Але вже до кінця 2022 року подавалися пропозиції до НКРЕКП щодо підвищення комунальних тарифів.

Крім того, за інформацією Держстату, житлово-комунальні послуги для населення подорожчали на 4,3%.

Найбільше додало у вартості каналізація – 14,9%, водопостачання – 12%, утримання та ремонт житла – близько 24%.

На думку енергетичного експерта Юрія Корольчука, підвищення тарифів є неминучим рішенням, тому його реалізацію ми побачимо вже навесні.

“Зараз це питання стоїть дуже гостро, і навіть дивно, що його згадують ніби мимохідь і суцільними натяками. Як тільки в інформаційному полі хтось акуратно торкається теми підвищення тарифів, опоненти одразу нагадують про позицію Зеленського, який обіцяв, що на період воєнного стану тарифи будуть заморожені. Тим часом, наскільки я знаю, це питання порушується на всіх переговорах”, – зазначає Корольчук у коментарі KP.UA.

На думку Корольчука, залишити тарифи на нинішньому рівні означає продовжувати знищувати підприємства Центренерго, Теплокомуненерго, атомну генерацію.

Також є експертна думка щодо майбутнього зростання тарифів на електроенергію.

Економіст Олег Пензін наголошує, що на сьогоднішній день енергоносії в Україні набагато дешевші, ніж у сусідів, а різницю покриває держава. Наприклад, за електроенергію українці платять по 1,67 гривні за кіловат-годину. А у сусідній Польщі на початку 2023 року вартість електроенергії коливається в межах 0,94-1,03 злотих, що у переказі на наші гроші – майже 8-9 гривень за 1 кіловат. Значно різняться ціни на газ.

“Що стосується перспектив і підняття цін, то треба розуміти, наскільки держава буде здатна і далі покривати різницю. Зараз з експортера електроенергії – ми стали імпортером. Готові купувати її, а за кордоном вона дорожча. Газ поки що є український”, – каже експерт. коментарі Gazeta.ua.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що потрібно встигнути зробити до 15 лютого, щоб зменшити платіжки за газ.

Джерело: Кореспондент

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні