П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнців за кордоном зобов'язали ставати на військовий облік

Українців за кордоном зобов’язали ставати на військовий облік

Этот материал также доступен на русском языке
Кабінет Міністрів зобов'язав стати на військовий облік громадян України, які виїхали за кордон.

Це стосується як чоловіків, так і військовозобов’язаних жінок, які здобули освіту або володіють професією, яких потребують Збройні сили України (ЗСУ).

Про це повідомляється з посиланням на затверджений Кабміном Порядок ведення військового обліку від 30 грудня 2022 року.

Стати на військовий облік повинні ті, хто виїхав за кордон, терміном більше 3 місяців. Для цього слід звернутися до консульства чи дипломатичного представництва України у країні перебування для постановки на консульський облік. Українські дипломати вестиме військовий облік та інформуватиме центри комплектування ЗСУ. Тим, хто ухилиться від взяття на військовий облік, загрожує кримінальна відповідальність.

“Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні: перебувати на військовому обліку […] У разі вибуття за межі України строком понад 3 місяці – за місцем консульського обліку у закордонних дипломатичних установах України”, – йдеться у Правилах військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів .

“Закордонні дипломатичні установи України: […] повідомляють у 7-денний термін з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцезнаходженням їх на військовому обліку”.

“Громадяни, що ухиляються від військового обліку, навчальних (перевірочних) або спеціальних зборів, від призову на строкову військову службу, військову службу на заклик осіб офіцерського складу, військову службу на заклик під час мобілізації, на особливий період, військову службу на заклик осіб з числа резервістів у період, несуть кримінальну ответственность”.

Водночас, міністр оборони України Олексій Рєзніков заявив, що в Україні поки що немає необхідності в тому, щоб оголошувати масову мобілізацію. Поки що вона проходить у “спокійному режимі”. Про це він сказав у ефірі телемарафону.

4 січня Кабмін затвердив новий порядок постановки на військовий облік.

Також Кабмін запровадив постановку на військовий облік із 16 років.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні