Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачУ Держстаті підрахували, на скільки піднялися ціни в Україні на їжу, одяг,...

У Держстаті підрахували, на скільки піднялися ціни в Україні на їжу, одяг, проїзд та комунальні

Этот материал также доступен на русском языке
За результатами підрахунку Держстату, інфляція за рік становила 30 відсотків.

Вплив війни на економіку України позначився на зростанні цін на продукти, комунальні послуги, побутові товари тощо. Держстат оприлюднив відомості про те, наскільки зросла інфляція в Україні 2022 року.

Порівняно з листопадом у грудні 2022 року ціни на споживчі товари зросли на 0,7%. За рік рівень зростання інфляції становить 26,6%. Про це 10 січня повідомила Державна служба статистики.

Загалом продукти харчування подорожчали на 34,4%. Найбільше постраждали ціни на яйця та фрукти: в обох випадках зростання дорівнює понад 70%. Овочі подорожчали на 51,8%.

Алкоголь та тютюн подорожчали на 22,7%. Одяг та взуття подорожчали на 2,4%. Комунальні послуги (плата за житло, воду та електроенергію) та паливо подорожчали на 6%.

Побутова техніка та предмети домашнього вжитку стали дорожчими на 26,5%, транспорт – на 42,9%, охорона здоров’я – на 19,9% , зв’язок – на 13, 4%, культура та відпочинок – на 15, 9%, освіта – на 9,8%, готелі та ресторани – на 22,5%, а товари та послуги різного характеру – на 17,8%.

При цьому МВФ спрогнозував для України невелике економічне зростання у розмірі 0,1%. Про це повідомили у Міністерстві фінансів 22 грудня. Раніше через повномасштабне вторгнення Росії в Україну Міжнародний валютний фонд відмовлявся від прогнозів.

Передбачення падіння ВВП поліпшилися: замість 35% називають 33%. При цьому у 2024 році ВВП має зрости на 4%.

Повільне відновлення пояснюватиметься тривалим впливом у першому кварталі наступного року через пошкодження енергетичної інфраструктури.

Очікується, що економічна діяльність активізується в наступних кварталах переважно за рахунок державних витрат, тоді як відновлення експорту буде лише поступовим (з огляду на руйнування потужностей та залишкові проблеми з логістикою), а зростання споживання залишиться слабким (насамперед через зниження купівельної спроможності населення).

Зазначається, що стан економіки може покращитися і сильніше, якщо ситуація безпеки покращиться швидше.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні