Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаКомунальні послуги продовжують дорожчати: які тарифи підвищать навесні

Комунальні послуги продовжують дорожчати: які тарифи підвищать навесні

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні ще влітку запроваджено мораторій на підвищення цін на комунальні тарифи до кінця воєнного стану. Стосується це насамперед опалення, гарячої води та вартості природного газу. Але деякі тарифи можуть зрости до закінчення війни.

Як відомо, з 1 січня 2023 року подорожчала для промисловості електроенергія. Очікується, що навесні, коли закінчиться термін дії занижених цін, тарифи можуть підвищитися для побутових споживачів, якщо регулятор не залишить їх на колишньому рівні, пише Znay.ua.

Так, голова податкового комітету Данило Гетьманцев вважає, що після завершення опалювального сезону 2022-2023 подорожчає також газ для населення. Він стверджує, що чинний тариф невиправдано занижений. Перегляд цін відбудеться до завершення війни у квітні цього року. Після закінчення війни в Україні та скасування мораторію очікується неминуче суттєве зростання всіх тарифів.

Зокрема, експерти прогнозують значне подорожчання води та електроенергії. Якщо порівнювати тарифи з минулим роком, то помітне їхнє зростання, навіть незважаючи на мораторій.

За інформацією Держстату, житлово-комунальні послуги для населення подорожчали на 4,3%. Найбільше додала у вартості каналізація — 14,9%, водопостачання — 12%, утримання та ремонт житла — близько 24%.

Для того, щоб заморозка тарифів не сильно вдарила по місцевих бюджетах, наприкінці минулого року уряд виділив 14 млрд гривень субвенцій.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли може змінитись тариф на газ для населення.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні