Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНазвано категорію українців, у яких після підвищення пенсія не може бути нижчою...

Названо категорію українців, у яких після підвищення пенсія не може бути нижчою за 4395 гривень

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну багато українців залишили своє колишнє життя в минулому та пішли захищати батьківщину, отримавши статус учасника бойових дій. Яка пенсія належить УБД і на які надбавки вони можуть розраховувати?

Учасникам бойових дій надбавка до пенсії встановлюється у розмірі 25% прожиткового мінімуму.

Станом на 1 грудня 2022 року це становить 523,25 грн. Варто зазначити, що ця сума не змінюватиметься протягом усього 2023 року, оскільки розмір прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати в Україні через війну заморожено.

Законом «Про покращення матеріального стану учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни» від 2004 року передбачено ще й цільову допомогу у розмірі 40 грн.

Загальний розмір пенсії учасника бойових дій не може бути меншим за 210% прожиткового мінімуму (норма діє на підставі постанови Кабінету Міністрів від 26 червня 2019 року №543). Тобто зараз така пенсія не може бути меншою за 4395,30 грн, для порівняння в липні пенсію УБД було збільшено до 4256,70 грн.

Варто зазначити, що учасники бойових дій можуть виходити на пенсію достроково. Чоловіки як кадрові військові, так і ні, що мають статус УБД можуть виходити на пенсію у 55 років, жінки – у 50. Чоловікам необхідно мати не менше ніж 25 років страхового стажу, жінкам – 20 років.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли пенсіонери отримають смартфони.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні