Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВ Україні хочуть заборонити продаж землі: кого торкнеться обмеження

В Україні хочуть заборонити продаж землі: кого торкнеться обмеження

Этот материал также доступен на русском языке
Депутати пропонують заборонити продаж землі певній категорії покупців терміном до 2029 року.

Згідно з чинним законом, заборонено продаж землі юридичним особам. Ця заборона діятиме ще один рік – на початку 2024 року. Але група депутатів пропонує продовжити цей термін ще на 5 років – до 2029 року.

Група народних депутатів із фракції «Батьківщина» та віце-спікер Олена Кондратюк зареєстрували у Верховній Раді законопроект №8295 про внесення змін до Земельного кодексу України щодо продовження терміну дії обмежень у сфері купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яким пропонується на 5 років заборонити продаж землі юридичним особам, пише Судово-юридична газета.

Законопроектом пропонується внести зміни до перехідних положень Земельного кодексу та визначити, що юридичні особи набувають права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення згідно з цим пунктом з 1 січня 2029 року.

Як зазначається у пояснювальній записці, у період післявоєнного відновлення надання дозволу на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення юридичними особами, «за якими можуть стояти в тому числі і іноземці, та зняття обмежень за загальною площею земельних ділянок, які можуть перебувати у власності громадянина України, наведе до концентрації значних площ землі на руках великих аграрних підприємств. Малі ж фермерські господарства, які зазнали значних втрат від бойових дій та спричиненої ними економічної кризи, не матимуть змоги набувати таких земельних ділянок через відсутність достатніх коштів».

Автори законопроекту додають, що «продаж земельних ділянок в умовах відсутності ефективних ринкових механізмів ціноутворення призведе до втрат надходжень до бюджетів». При цьому сума потенційних втрат бюджету не вказується.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, де найдорожча земля в Україні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні