Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіДе найдорожча земля в Україні: озвучено середню вартість 1 га

Де найдорожча земля в Україні: озвучено середню вартість 1 га

Этот материал также доступен на русском языке
За підсумками перших чотирьох місяців ринку землі середня ціна за 1 гектар земель сільськогосподарського призначення становила 42354 гривні.

Про це повідомив під час прес-конференції експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер.

– Ціна може значно відрізнятися залежно від того, яке цільове призначення земельної ділянки. Якщо розглядати середньозважену ціну земель для ведення товарного сільгоспвиробництва, то вона становить 34 тис. грн/га. Медіанна ціна – близько 31 тис. грн/га. Але якщо подивитися на середньозважену ціну земель для ведення особистого сільгоспкористування, то вона буде в кілька разів вищою за медіанну ціну (середньозважена ціна становить 52170 грн/га, медіанна – 22877 грн/га), – повідомив експерт.

За словами Романа Нейтера, найвищі ціни на землю у Київській та Львівській областях. При цьому землі в цих регіонах не найродючіші. Справа в тому, що земельна ділянка може також купуватися з перспективою на подальшу забудову.

Ще одним чинником ціноутворення, як зазначив експерт, є родючість землі. Найдорожчі в Україні землі у Хмельницькій, Вінницькій, Полтавській та Черкаській областях.

– Якщо розглядати найродючіші регіони, то для Хмельницької, Вінницької, Полтавської та Черкаської областей середня ціна на землі сільгосппризначення становить 30-35 тис. грн/га, на товарну землю – 37-40 тис. грн/га, – зазначив експерт.

Читайте також:

Джерело: www.unian.net

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні