Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія25 грудня – Різдво Христове і День пам'яті святителя Спиридона

25 грудня – Різдво Христове і День пам’яті святителя Спиридона

Этот материал также доступен на русском языке
Православна церква сьогодні вшановує пам'ять святителя Спиридона Триміфунтського.

Коли відзначати Різдво Христове 25 грудня чи 7 січня?

25 грудня Різдво святкують християни (і католики, і православні), церкви яких перейшли на Григоріанський календар. Українці також живуть за Григоріанським календарем, але українська церква — Православна церква України — досі користується відстаючим Юліанським календарем.

Тож українські православні святкують Різдво 7 січня. Говорити про 25 грудня як про «католицьке» чи «польське» Різдво — некоректно.

Фактично всі християни святкують Різдво 25 грудня, але час наступу цієї дати різний — у Григоріанському календарі — 25 грудня. А ось Юліанський календар відстає на 14 днів.

Також за юліанським календарем Різдво святкують, окрім України, Росія, Грузія та Сербія.

У Біблії не вказано, коли народився Ісус Христос. 45 року до нашої ери Юлій Цезар ввів Юліанський календар. Відповідно до нього Різдво почали святкувати 25 грудня. Цю дату пов’язували із давнім язичницьким святом “Непереможного сонця”.

Цього року дедалі більше українців переходить на святкування Різдва 25 грудня.

Також синод Православної церкви України дозволив єпархіям у 2022 році проводити богослужіння на честь Різдва Христового 25 грудня. Рішення ухвалено на основі численних звернень та багаторічної дискусії навколо дати святкування народження Ісуса Христа.

Коли святкути Різдво Христвое – вибір за вами. Православна церква України поки не перейшла на Григоріанський календар. Вона зробить це, якщо таку реформу підтримає більшість прихожан.

Проте святкування 25 грудня — це ще один рішучий крок від Росії та Московського патріархату.

Хто такий Спиридон Триміфунтський?

Як і його сучасник святитель Миколай Чудотворець, Спиридон Триміфунтський шанується православними християнами як швидкий помічник у багатьох життєвих негараздах. Насамперед до нього звертаються ті, хто опинився у складних фінансових обставинах, у кого немає роботи і нема на що утримувати сім’ю. А також ті, хто не може вирішити нагальних проблем із житлом. Адже за життя кіпрський єпископ Спиридон нікому з нужденних не відмовляв у допомозі та даху над головою.

Що потрібно обов’язково зробити 25 грудня?

Інші назви свята – «Спиридон Сонцеворот», «Коляда Сонцеворот». Цього дня треба було розпалювати повсюдно багаття, яке мало підтримуватися дванадцять днів. Наші пращури вірили, що вогонь допомагає Сонцю увійти на повну силу, а також відлякує пітьму і всю нечисть, що в ній ховається.

Наші пращури на Спиридона не працювали, а тільки обговорювали плани на наступний рік, гадаючи, яким буде врожай. З 25 грудня день хоч трохи, але додається.

За старих часів було прийнято на Спиридона зустрічати світанок, забравшись на найвищу місцевість в окрузі. Жінки пекли хліб круглої форми та дерев’яною лопаткою креслили на ньому косий хрест.

Було прийнято нарізати гілочки вишні та ставити їх у горщик. Люди їх регулярно поливали. Якщо гілочка зацвіте до Різдва, то наступного року врожай вишні буде багатим.

Погодні прикмети на Спиридона

  • Наступні 12 днів визначають погоду на 12 місяців.
  • Якщо сонце 25 грудня яскраво світить, а небо ясне, то на Новий рік буде морозна та ясна погода.
  • Якщо похмурий день та іній на деревах, то на Новий рік буде тепло та похмуро.
  • З якого боку вітер дме — з того й дме до самого весняного рівнодення.
  • Напрям вітру за день змінився — чекай на багатий урожай гречки.
  • Похмурий ранок — до ранньої весни.
  • Гілки ялівцю зігнулися — до хуртовини.
  • Якщо горобці починають пух і пір’я до своїх гнізд тягти, то скоро будуть морози.
  • Якщо домашні тварини в стійло ховаються, незабаром піде сильний сніг.

Хто відзначає іменини 25 грудня?

25 грудня іменини у Олександра, Адама, Альберта, Ангелини, Євгенії, Наталії, Марії та Петра.

Нове на сайті