Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПравила призначення пенсії в Україні зміняться: хто потрапить під дію нових норм

Правила призначення пенсії в Україні зміняться: хто потрапить під дію нових норм

Этот материал также доступен на русском языке
Зараз на автоматичне призначення виплат може претендувати обмежене коло українців, які досягли пенсійного віку та заздалегідь подбали про це. Але зараз їх стане більше

В Україні зросте кількість громадян, яким призначатимуться пенсії автоматично. Зараз на автоматичне призначення виплат може претендувати обмежене коло українців, які досягли пенсійного віку та заздалегідь подбали про це. Але зараз їх стане більше, розповідає today.ua.

Як змінюються правила призначення пенсії, розповіла народна депутат-слуга Марія Мезенцева.

Досі в Україні мали право на автоматичне призначення пенсії лише громадяни, які відповідають трьом умовам:

  • які досягли пенсійного віку (60 років);
  • що мають не менше 30/35 (жінки/чоловіки) років страхового стажу;
  • що повністю оцифрували всі паперові відомості про свою роботу та подали їх онлайн через портал ПФУ разом із заявою про автоматичне призначення пенсії.

За цих трьох умов їм із 60 років пенсія призначається автоматично.

Однак у більшості українців, які досягли 60-річного віку, дані про страховий стаж повністю не оцифровані. Отже, їм можуть призначити пенсію лише у разі надання паперових документів, що підтверджують їхній страховий стаж (у більшості випадків це трудова книжка).

Крім того, слід подати заяву про призначення пенсії до ПФУ. Цю заяву з усім необхідним пакетом документів (або особисто чи онлайн) потрібно подати протягом 3 місяців після дати свого 60-річчя. Тільки в цьому випадку новому пенсіонеру призначать пенсію наступного дня після його 60-річчя.

Якщо ж вони не вкладуться у тримісячний строк і заяви вчасно не подадуть, то їм буде призначено пенсію лише з дати фактичного звернення.

Але зараз ситуація змінилася. Право на автоматичне призначення пенсії отримали також громадяни, які мешкають у зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території. У ПФУ повністю схвалюють цю ідею. Адже через окупацію та бойові дії люди, які проживають у гарячих точках, місяцями не мають інтернету та мобільного зв’язку. Тому для них фактично неможливі як особисті візити до відділень ПФУ, так і подання документів онлайн.

Тому вирішено їм також призначати пенсію за віком та інвалідністю з наступного дня після досягнення пенсійного віку або згідно з датою встановлення інвалідності – незалежно від того, коли вони подали заяву на призначення пенсії.

Нове на сайті