П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПерерахунок пенсій: Оксана Жолнович розповіла, як підвищуватимуть пенсійні виплати у 2023 році

Перерахунок пенсій: Оксана Жолнович розповіла, як підвищуватимуть пенсійні виплати у 2023 році

Этот материал также доступен на русском языке
Нинішнього року, незважаючи на воєнний стан, українським пенсіонерам перерахували пенсії згідно із затвердженим раніше планом. Але на що можуть розраховувати українці у 2023 році?

Інфляція вже досягла 30%, а це означає, що пенсії українців стали ще мізернішими порівняно з цінами на продукти та ліки. Яка загалом ситуація з пенсіями і чи теоретично може бути так, що пенсії підвищать не один раз – йдеться про індексацію, а кілька?

Відповідь на це питання виданню Кореспондент дала міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

За словами Оксани Жолнович, уряд поступово підтягує пенсії до рівня інфляції.

«Наприклад, у жовтні ми запровадили наступний етап програми Президента Зеленського про доплати людям віком 70+, 75+, 80+ років. Ці люди мають додаткову доплату, і пенсії вже проіндексовані. Це вже додаткові кошти, хоч і невеликі, але йдуть у плюс. 1 грудня піднімається прожитковий мінімум для тих пенсіонерів, які отримували найнижчі пенсії. Це теж піде у плюс, їм перерахують пенсійні кошти. І максимальний перерахунок ми плануємо робити з урахуванням повного індексу інфляції. Очевидно, що ми плануємо робити це у квітні. Я думаю, що тоді саме доходи пенсіонерів будуть найбільш вирівняні з урахуванням того, як знецінилася наша гривня», – зазначила міністерка.

Також Жолнович запевнила, що крім того будуть ще паралельні перерахунки для працюючих пенсіонерів з урахуванням їхнього стажу.

«Тобто є певна кількість гарантій, що діють постійно. Вони, можливо, не такі масштабні, як загальна індексація. Проте є точковими для різних категорій громадян», – підсумувала Оксана Жолнович.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що українські пенсіонери можуть отримувати пенсії по-новому.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні