Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаПлата за доставку газу: українцям пояснили, як розраховується сума у платіжці та...

Плата за доставку газу: українцям пояснили, як розраховується сума у платіжці та від чого вона залежить

Этот материал также доступен на русском языке
Багатьох споживачів газу цікавить питання, чому при зменшенні споживання блакитного палива сума у платіжці за доставку газу не зменшується. І залишається незмінною протягом року.

Справа в тому, що вартість доставки газу формується за принципом замовленої потужності, тобто на рік наперед. Ну а оскільки побутові споживачі самі не замовляють собі річний обсяг наперед, то в них за основу беруть споживання за попередній газовий рік.

При цьому газовий рік не відповідає календарному: його вважають з 1 жовтня попереднього року по 30 вересня наступного року, пише biz.today.ua.

Таким чином, у поточному газовому році, який розпочався 1 жовтня 2022 року і триватиме до 30 вересня 2023 року, беруть за основу обсяг газу, спожитий домогосподарством з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року. Цей обсяг ділять на 12 частин і отримують місячне споживання. І вже за цим споживанням для кожного клієнта рахують місячну плату за доставку газу, яка буде незмінною протягом року.

“Наприклад, якщо за попередній газовий рік ви спожили 120 кубометрів природного газу, то щомісяця оплачуватимете вартість доставки за 10 кубометрів”, – роз’яснили у Facebook-акаунті 104.ua.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні