Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ Пенсійному фонді пояснили, кому період безробіття буде зараховано до страхового стажу

У Пенсійному фонді пояснили, кому період безробіття буде зараховано до страхового стажу

Этот материал также доступен на русском языке
Протягом усієї трудової діяльності бувають періоди, коли людина залишається без роботи. А всі ми знаємо, що в такому разі стаж не йде, а отже, і розраховувати на пенсію не доводиться. А чи зарахують до стажу період, коли людина стояла на обліку в Центрі зайнятості.

Відповідь на це питання підготували у Пенсійному фонді.

Так, до страхового стажу для обчислення пенсії відносять ті періоди, протягом яких людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, а за період з дати набрання чинності Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (з 1 січня 2004 року) – щомісячно сплачено страхові внески.

У статті 24 цього Закону визначено, що страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до набрання чинності – у порядку, визначеному чинним законодавством.

Відповідно до статті 56 Закону України від 05.11.1991 № 1788-XII “Про пенсійне забезпечення” до стажу для обчислення пенсії зараховується період отримання допомоги з безробіття. Підставою для зарахування періоду до 1 січня 2004 року є записи в трудовій книжці, внесені органом державної служби зайнятості населення. За відсутності трудової книжки, а також у випадках, коли у трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні або неточні записи, підтвердити період отримання допомоги по безробіттю можна на підставі відповідної довідки служби зайнятості, що передбачено Порядком підтвердження стажу роботи для призначення пенсій за відсутності трудової книжки книжки або відповідних записів за нею, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637.

Після 1 січня 2004 року до страхового стажу зараховуються періоди, коли людина перебувала на обліку в центрі зайнятості та отримувала допомогу з безробіття (крім одноразової її виплати для організації підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації (стаття 24 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

Законом України від 04.12.2020 № 1071-IX “Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, введених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої SARS-Corone 2 допомоги з безробіття, визначених статтею 24 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, які зараховуються до страхового стажу під час обчислення пенсії, було доповнено. До раніше визначених додалися періоди отримання допомоги з часткового безробіття, у тому числі на період карантину через COVID-19.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні