Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВчені знайшли взаємозв'язок між кровоточивістю ясен та інфарктом: що потрібно знати

Вчені знайшли взаємозв’язок між кровоточивістю ясен та інфарктом: що потрібно знати

Этот материал также доступен на русском языке
Про те, що наш рот є притулком для різних бактерій, вірусів, навіть грибків, ми замислюємося мало. А зуби чистимо більше для того, щоб уникнути чи хоча б відстрочити розвиток карієсу.

Тим часом мікроорганізми, що містяться в порожнині рота, можуть стати причиною таких захворювань, порівняно з якими пульпіт з періодонтитом здаватиметься не гіршим за нежить.

Так, британські вчені довели, що бактерії з рота можуть потрапляти в кров’яне русло та викликати інфаркт міокарда та ішемічний інсульт. Поганий догляд за зубами і ротовою порожниною призводить до кровоточивості ясен, що дає можливість бактеріям проникати в загальний кровотік організму, де вони можуть провокувати розвиток тяжких серцевих захворювань. Так лаконічно та чітко визначає загрозу професор Говард Дженкінсон із Брістольського університету. Головну небезпеку становлять стрептококи, які, потрапивши в систему кровообігу, починають свою згубну роботу: виробляють білок, що сприяє злипанню тромбоцитів – особливих клітин крові. Таким чином, стрептококи захищають себе від імунної відповіді організму та від антибіотиків. Склеювання тромбоцитів може порушити нормальне надходження крові в серцевий м’яз і головний мозок та спричинити, як сказано, інфаркт міокарда або ішемічний інсульт. А обидві ці недуги зараз є головними «вбивцями».

Слід пам’ятати, що крім здорового харчування, контролю артеріального тиску та рівня холестерину, дотримання гігієни ротової порожнини та догляд за зубами можуть продовжити життя, переконаний професор Дженкінсон.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які симптоми можуть попереджати про ураження шийних хребців.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні