Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНаселення Землі цього тижня досягне 8 мільярдів людей: в ООН стурбовані

Населення Землі цього тижня досягне 8 мільярдів людей: в ООН стурбовані

Этот материал также доступен на русском языке
Человечество стоит на пороге климатической катастрофы и больших социальных потрясений.

Вже на цьому тижні, у вівторок 15 листопада, населення Землі досягне 8 мільярдів людей. Завдяки досягненням медицини та харчових технологій, людство швидко зростає. У той же час, йому потрібно все більше їжі та послуг. Тому, в гонитві за надприбутками, виробники впроваджують технології, які є згубними для природи. Таким чином, людство стоїть на порозі кліматичної катастрофи та великих соціальних потрясінь.

Про це пише Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш у своїй статті, приуроченій до важливої ​​віхи в історії людства – збільшенню чисельності населення планети до 8 мільярдів, повідомляє today.ua.

Людству знадобилося лише 12 років, щоб здолати шлях від 7 до 8 мільярдів населення. Таке швидке зростання чисельності “свідчить про наукові відкриття та покращення в галузі харчування, громадської охорони здоров’я та санітарії”, зазначає Генсек ООН.

Але водночас це ставить людство перед гігантськими викликами – екологічними та соціальними. Велика кількість населення Землі вимагає більше їжі. З одного боку, це призводить до вдосконалення технологій. З іншого – створює дедалі більшу кількість екологічних проблем.

“Ми рухаємося прямо до кліматичної катастрофи, а викиди та температура продовжують зростати. Повені, урагани та посухи спустошують країни”, – пише Гуттереш.

Все це надалі лише поглиблюватиме міграційні процеси, велике переселення людей, які шукають більш сприятливих місць для проживання. Але цих місць стає дедалі менше.

Однак людство відчувають на міцність не лише екологічні проблеми, а й величезну соціальну нерівність, що утворилася між жителями кількох країн, які споживають левову частку ресурсів, та рештою людей, змушених день і ніч працювати за копійки, щоб прогодувати свої сім’ї.

Глава ООН наводить цифри, які спонукають замислитися над розподілом матеріальних благ, а також подати наслідки, до яких це може призвести. Один відсоток людства має п’яту частину всіх благ, вироблених усім населенням планети. А невелика жменька доларових мільярдерів зосередила у своїх руках половину ресурсів планети. Друга половина належить решті населення земної кулі.

“Якщо ми не подолаємо зяючу прірву між заможними і незаможними, ми створимо мир з населенням 8 мільярдів людей, наповнений напруженістю та недовірою, кризою та конфліктами”, – заявив він.

Великі проблеми людству додала й війна в Україні

Зернова блокада, що тривала майже півроку, створила велику напруженість у багатьох країнах Глобального Півдня, які дуже залежні від поставок продовольства та зовнішніх ринків. По суті, війна в Україні стала не лише лихом українського народу, а й поглибила продовольчу, енергетичну та фінансову кризи, які й так мучать людство і ставлять на межу виживання населення найбідніших країн.

У зв’язку з цим Гуттереш високо оцінив Чорноморську зернову ініціативу, яка дозволила послабити вузол проблем, пов’язаних із глобальною продовольчою кризою. Відкриття зернового коридору призвело до “полегшення голоду та порятунку життів”, каже Генсек ООН.

Наступний етап – зростання чисельності населення Землі до 9 мільярдів очікують у 2037 році. Тобто, через 15, а не через 13 років, як зараз. Таким чином, людство дещо уповільнює темпи приросту населення, що загалом є позитивним сигналом. Але якщо люди не зможуть забезпечити більш справедливий розподіл вироблених благ, то в майбутньому жорсткі соціальні конфлікти лише поглиблюватимуться, як і проблеми екологічні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні