Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовини19 листопада - День працівників гідрометеорологічної служби та працівників скляної промисловості

19 листопада – День працівників гідрометеорологічної служби та працівників скляної промисловості

Этот материал также доступен на русском языке
19 листопада – 323-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 42 дні.

Щороку 19 листопада в Україні святкують День працівників гідрометеорологічної служби. День працівників гідрометеорологічної служби отримав в Україні статус офіційного державного професійного свята в 2003 р. 11 березня 2003 року другий президент України Л. Кучма підписав Указ №208/2003 «Про День працівників гідрометеорологічної служби», який і наказував відзначати цю дату листопада. У президентському указі Леоніда Кучми зокрема говорилося, що нове професійне свято в країні вводиться «враховуючи важливу роль працівників гідрометеорологічної служби у забезпеченні органів державної влади, органів місцевого самоврядування, населення гідрометеорологічною інформацією, прогнозами та попередженнями про небезпечні та стихійні явища, вирішення інших загальнодержавних завдань».

Гідрометеорологія займається вивченням усіх процесів, що відбуваються в гідросфері та атмосфері. Нині в Україні налічується близько 5 тисяч працівників гідрометеорологічної служби.

Також в Україні 19 листопада святкується День працівника скляної промисловості чи скловиробництва. Це свято вперше вийшло 2003 року, а дату обрали на честь дня народження вченого Михайла Ломоносова, який народився 1711 року. Саме він створив хімічне виробництво скла, започаткував технологію виготовлення кольорового скла. Перші скляні вироби були ще в Єгипті, а ось у Київській Русі вони з’явилися лише у 11 столітті.

Щороку у світі 19 листопада святкують Міжнародний день чоловіків. Перші думки щодо необхідності створення такого свята з’явилися ще у 1960-х роках. А першими відсвяткували його у Тринідаді та Тобаго. За словами професора з Вест-Індійського університету Джерома Тілуксінгха, у світі існує гендерна несправедливість, спрямована на чоловіків.

А датою проведення свята він запропонував день народження батька. Спочатку ініціативу підхопили країни Карибського басейну, потім Європа, Азія та Північна Америка. У світі на 100 дівчат, що народилися, припадає близько 107 хлопчиків.

19 листопада святкують Всесвітній день зерна (Міжнародний день цільнозернової продукції). Головна мета цього свята – нагадати суспільству, що питання продовольчих продуктів є дуже важливим для людства. Саме цільнозернові культури дозволяють знизити кількість використаної води, раціональніше використовувати землю.

Що сталося в Україні та світі 19 листопада

  • 1190 – був заснований Тевтонський орден;
  • 1626 – у Немирові відкрили церковне братство, за якого також запрацювала школа;
  • 1891 – у Німецькій імперії продають першу іграшкову залізницю;
  • 1916 – надання автономії Східній Галичині від імператора Австро-Угорщини Франца Йосипа I;
  • 1942 – розпочався контрнаступ радянських військ під Сталінградом (операція “Уран”), що перевернув події Другої Світової війни;
  • 1969 – бразильський футболіст Пеле забиває свій 1000-й гол, це сталося на 909-му матчі футболіста;
  • 1997 – з мису Канаверал розпочалася експедиція міжнародного екіпажу на борту космічного човна “Колумбія”, в якому разом із космонавтами зі США та Японії взяв участь перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні