П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні призупинили пенсійну реформу: що буде з пенсіями

В Україні призупинили пенсійну реформу: що буде з пенсіями

Этот материал также доступен на русском языке
Солідарна пенсійна система не може забезпечити українцям належного рівня життя. Так, середня пенсія в Україні становить трохи більше 4500 гривень, але багато пенсіонерів отримують виплати ще й нижче.

До початку війни в Україні планувалося у 2022-2023 роках розпочати поступово впроваджувати накопичувальну пенсійну систему, щоб майбутні пенсіонери протягом свого трудового періоду самостійно створювали свої пенсійні заощадження та не залежали від депутатів, чиновників та державного бюджету.

Але за умов військової агресії Верховна Рада відклала розгляд цього питання на невизначений термін. Попередньо чиновники та депутати планували, що на накопичення спрямують 5 відсотків з єдиного соціального внеску (сьогодні ЄСВ становить 22 відсотки від фонду оплати праці), а пенсійний внесок на накопичувальне страхування у перший рік становитиме 1 відсоток фонду оплати праці з подальшим підвищенням. Наразі ці кошти спрямовуються до Пенсійного фонду України, а звідти – на виплати пенсій десяти мільйонам пенсіонерів у рамках стандартної солідарної пенсійної системи.

Водночас у Мінсоцполітики сподіваються використати цей час для вироблення механізмів функціонування накопичувальної пенсії.

“Я дуже сподіваюся, що до закінчення війни ми пропрацюємо накопичувальну пенсійну систему. І ці люди, яким по 35 років, зможуть ще додатково накопичувати на персональні рахунки і вже отримувати дуже добре, гідне, як у Європі чи світі, пенсійне забезпечення”, – каже міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що деякі пенсіонери отримають виплати позачергово.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні