Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВихід на пенсію за віком у 2023 році: українців попередили про зміни

Вихід на пенсію за віком у 2023 році: українців попередили про зміни

Этот материал также доступен на русском языке
2023 року в Україні зміняться умови виходу на пенсію. Щороку збільшуються вимоги до страхового стажу, який буде необхідний для отримання виплат від держави.

Зараз для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, українці повинні мати у своєму активі щонайменше 29 років страхового стажу.

За умови, якщо стаж людини становить від 19 до 29 років, то вона матиме змогу вийти на пенсію у 63 роки. Якщо ж стаж людини становить від 15 до 19 років, то вона почне отримувати пенсію у 65 років.

Але вже з наступного року правила виходу на пенсію зміняться: щоб вийти на пенсію у 2023 році, людина, якій виповнилося 60 років, повинна мати у своєму життєвому багажі щонайменше 30 років стажу. Такі зміни відбудуться через те, що тепер в Україні протягом п’яти років аж до 2028 року щороку на один рік підвищуватиметься необхідний для отримання виплат страховий стаж.

Хто зможе вийти на пенсію у 2023 році?

Ключові показники для відповіді на питання, скільки потрібно стажу для пенсії у 2023 році:

  • Ті, у кого після досягнення 60 років немає достатнього страхового стажу (не менше 30 років), матимуть право на пенсії у 63 роки за наявності стажу не менше 20 років.
  • Українці, які накопичили від 15 до 20 років страхового стажу, у 65 років почнуть отримувати пенсійні виплати.
  • Якщо ж у людини менше 15 років стажу, то коли їй виповниться 65 років, замість пенсійних виплат вона матиме право на отримання державної соціальної допомоги.

Щоб у наступні роки ви не мали проблем зі страховим стажем, рекомендуємо вже зараз починати його накопичувати:

  • працевлаштовуйтесь офіційно, щоб стаж накопичувався;
  • якщо є можливість, можна добровільно сплачувати внески до Пенсійного фонду;
  • якщо до виходу на пенсію вам бракує кількох місяців стажу, можна просто докупити недостатній термін за ціною 44% мінімальної зарплати за кожний місяць, але це задоволення не з дешевих.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що впливає на розмір пенсійних виплат.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні