Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі зміни чекають на українців з 1 листопада 2022 року

Які зміни чекають на українців з 1 листопада 2022 року

Этот материал также доступен на русском языке
Час іде, змінюються умови та обставини, особливо у державній та фінансовій сфері. Що принесе листопад?

З приходом останнього місяця осені на українців чекає чимало змін, які стосуватимуться, зокрема, і їхніх гаманців. Про основні з них розповідає Finance.ua.

Податкові зміни на первинному ринку житла

З 1 листопада набирають чинності норми Закону № 2600. Зміни передбачають введення для девелоперів податку на додану вартість за касовим методом, а для людей — продавців на первинному ринку податок на доходи фізосіб у розмірі 18% від різниці між ціною купівлі та ціною продажу за першої продаж квартири.

Відповідно до цього закону, забудовникам доведеться платити 20-відсотковий ПДВ за касовим методом, а інвесторам — податки із продажу житла, в яке вони вклали свої гроші.

Подорожчання термінового оформлення документів

З 1 листопада змінюється вартість термінового оформлення внутрішнього паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Так, наприклад, щоб оформити паспорт за 10 днів, тепер доведеться віддати не 252 грн., як це було раніше, а 496 грн.

А за оформлення закордонного паспорта за три чи сім днів доведеться заплатити не 704 грн., а 992 грн.

Крім того, оформлення та обмін проїзного документа біженця зросте в ціні з 226 до 452 грн., а виду на тимчасове проживання — з 352 до 452 грн.

Оформлення та обмін картки мігранта подорожчає з 199 до 399 грн.

Комуналка

Тарифи на комунальні послуги з 1 листопада не зміняться. В Україні продовжує діяти закон, згідно з яким тарифи на газ, опалення та гарячу воду не можна підвищувати протягом воєнного стану та шести місяців після нього.
Також днями Кабінет Міністрів прийняв ухвалу, яка передбачає, що ціна на електроенергію для населення залишиться незмінною до кінця опалювального сезону — до 31 березня 2023 року.

Допомога для евакуйованих українців

1 листопада набирає чинності постанова уряду про відкриття спеціального рахунку для українців на деокупованих територіях та евакуйованих громадян.

За рахунок коштів донорів, які надходитимуть з цього приводу, мешканці звільнених територій отримуватимуть гуманітарну та одноразову допомогу у розмірі 3000 грн. для дітей та інвалідів, 2000 грн. – для інших категорій. Виплати здійснюватиме Укрпошта.

Як пояснили в Мінреінтеграції, алгоритм отримання грошової допомоги мешканцями звільнених населених пунктів передбачає, що:

  • місцеві органи влади протягом семи днів після деокупації надають ОВА інформацію про кількість осіб, які проживали на момент деокупації, та необхідну суму коштів;
  • ОВА протягом двох днів передають цю інформацію в Мінреінтеграції;
  • Мінреінтеграція спільно з Міноборони затверджує перелік деокупованих населених пунктів і протягом двох днів після затвердження перераховує кошти Укрпошті;
  • Укрпошта протягом п’яти днів здійснює виплати безпосередньо людям, які мають право на виплату такої допомоги.

Укрпошта на підставі відомостей Укрзалізниці за три дні до відправлення евакуаційного поїзда подає Мінреінтеграції інформацію про кількість коштів, що виїжджають та орієнтовну суму.

Після цього Мінреінтеграції протягом двох днів з дня отримання подання перераховує кошти Укрпошті, яка протягом п’яти днів здійснює виплати.

Чи буде підвищення пенсій у листопаді

У жовтні в Україні зросла мінімальна заробітна плата, відповідно підвищилися пенсії.

Додаткові підвищення на листопад не заплановані. Ті пенсіонери, які мають право на підвищення пенсій, але не отримали його до 25 жовтня, можуть звернутися до перерахунку в листопаді до органів ПФУ.

На підвищення пенсії мають право особи:

  • у віці 65 років і більше,
  • який має необхідний страховий стаж — від 30 і 35 років для жінок і чоловіків відповідно,
  • особи віком від 70 до 75 років,
  • пенсіонери з «військовими пенсіями» та інваліди.

Нові правила для біженців у Нідерландах

З 1 листопада українським біженцям у Нідерландах необхідно мати спеціальну позначку у паспорті чи О-документі для підтвердження набуття статусу тимчасового захисту.

Вона буде доказом того, що українці проживають у Нідерландах на підставі Директиви ЄС про тимчасовий захист та мають доступ, серед іншого, до ринку праці.

Позначку-вклейку в паспорт або О-документ видає Служба імміграції та натуралізації Нідерландів (Immigratie-en Naturalisatiedienst, IND).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні