П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ країні можуть запровадити "драконівський" тариф на електроенергію

У країні можуть запровадити “драконівський” тариф на електроенергію

Этот материал также доступен на русском языке
У великих містах країни обмежили роботу електротранспорту, електрику відключають великим підприємствам. Але не всі користувачі свідомо сприйняли складну ситуацію.

В Україні через наслідки російського обстрілу критичної інфраструктури довелося запровадити режим жорсткої економії електроенергії. Мешканці центральних регіонів країни закликали терміново обмежити її споживання. Економіст Олексій Кущ запропонував запровадити “драконівський” тариф на комунальну послугу, пише today.ua.

У четвер на Київщині, Черкащині, Чернігівщині та Житомирщині запровадили графіки відключень електроенергії для побутових споживачів. Вже розпочалися відключення у Полтавській, Харківській та Сумській областях. Багато підприємців відключили підсвічування вуличних вивісок, а також прибрали його у торгових мережах.

У великих містах обмежили роботу електротранспорту, електрику відключають великим підприємствам. Але не всі користувачі свідомо сприйняли складну ситуацію.

Фінансовий аналітик Олексій Кущ вважає, що частина українців не вважає за потрібне прислухатися до прохань влади. Вони живуть за принципом “світ почекає”. Експерт звернув увагу на власників басейнів чи саун, які не поспішають обмежувати споживання електроенергії.

“В Україні 40% побутових абонентів споживають менше 150 кВт на місяць. Це на рівні “мінімального мінімуму”, суцільна енергетична бідність, коли лампочки “прикручують”, і почали це робити ще до війни… Я вважаю, що потрібно вводити диференційований тариф: вище певного ліміту споживання – драконівська ціна електроенергії. Звичайно, з урахуванням потреб людей, які встановили електричні котли”, – зазначив Кущ.

Передплатники Куща бурхливо відреагували на його ініціативу.

“А як ви визначатимете у кого електроопалення? Як це технічно зробити?”, “Тариф і сьогодні диференційований. Просто потрібно рознести сильніше градацію”, “Якщо ви вважаєте, що витрата 150 кіловат-годин на місяць – це найменший, то ви нічого не розумієте в енергозбереженні. 150 кіловат-годин витрачає у квартирі типовий обиватель”, “Так це ще всі споживачі замінили лампочки на світлодіодні. Дякую китайцям”, – написали читачі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні