Середа, 17 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПризначення пенсії в Україні: кому через війну доведеться пізніше вийти на пенсію

Призначення пенсії в Україні: кому через війну доведеться пізніше вийти на пенсію

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку в Україні змінюються вимоги щодо кількості необхідного страхового стажу для призначення пенсії.

Так, у 2022 році для виходу на заслужений відпочинок у 60 років потрібно мати від 29 років стажу, у 2023 році – від 30, у 2024 – від 31 тощо. У 2028 році для виходу на пенсію потрібно буде мати від 35 років стажу.

Через війну, яка розпочалася в Україні 24 лютого, багатьом українцям довелося піти у відпустку власним коштом або ж їх змусили це зробити. А як відомо, період перебування у відпустці власним коштом не зараховується до страхового стажу. Немає сплати податків – немає стажу. А це означає, що при досягненні 60 років вам може просто банально не вистачити кількох місяців, а то й більше для виходу на пенсію.

Допомогу з тимчасової непрацездатності такі громадяни також отримати не можуть, оскільки офіційно вони працевлаштовані. Також, якщо людина під час відпустки захворіла, то лікарняні їй теж оплачувати ніхто не буде.

Крім відпустки власним коштом, деяких українців з початку війни було переведено на неповний робочий день.

Тим, хто буде переведений чи оформлений на півставки, зараховуватиметься неповний страховий стаж. Один місяць страхового стажу зараховується, якщо за особу оплачується повна сума соціального внеску. Якщо виплачуватиметься половина, то два місяці зараховуватимуться як один. Тобто доведеться працювати довше, щоб накопичити необхідну кількість страхового стажу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні