Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВчені назвали продукти, які можуть провокувати розвиток діабету

Вчені назвали продукти, які можуть провокувати розвиток діабету

Этот материал также доступен на русском языке
Європейська асоціація з вивчення діабету оприлюднила результати досліджень, під час яких названо продукти, що провокують розвиток діабету.

Команду з вивчення даних досліджень харчування хворих на діабет очолила Анналіза Джозуе, доктор медичних наук. Метою вчених було знайти взаємозв’язок між вживанням певних продуктів та розвитком хвороби.

З’ясувалося, деякі молочні продукти можуть знижувати ризик діабету. Наприклад, йогурт чи знежирене молоко. Одна чашка останнього на день була пов’язана з 6% зменшенням ймовірності захворіти на цю хворобу.

Цей висновок докорінно суперечить усьому, що знали про діабет раніше. Зазвичай медики рекомендують виключити всі продукти тваринного походження, щоби зменшити ризик виникнення захворювання.

Водночас було підтверджено й шкоду деяких продуктів. Найбільш небезпечними визнано червоне та перероблене м’ясо.

«Ці продукти є важливим джерелом насичених жирних кислот, холестерину, продуктів глікування та гему заліза, які, як відомо, сприяють хронічному субклінічному запаленню і погіршують чутливість до інсуліну”, – пояснила Джозуе.

Вона додала, що натрій, нітрати та нітрити в переробленому м’ясі можуть пошкоджувати клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін, а також викликати окислювальний стрес і судинну дисфункцію, що, у свою чергу, знижує чутливість клітин до інсуліну.

При цьому масштабне дослідження не показало жодного зв’язку між вживанням яєць і риби, а також розвитком діабету.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як стабілізувати цукор у крові без медикаментів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні