Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниШтрафи для власників порожнього житла: де запровадять, які будуть розміри покарання

Штрафи для власників порожнього житла: де запровадять, які будуть розміри покарання

Этот материал также доступен на русском языке
Власники порожнього житла будуть змушені або заселитися в нього самі або віддати його в оренду. Будинки та квартири не повинні стояти порожніми.

На тих, хто не виконає такі умови, чекають штрафи. Причому розмір штрафів дуже відчутний. Відповідний закон може набути чинності вже із грудня. Втім, українці поки що можуть бути спокійними: таке нововведення готують для жителів Амстердама.

Поправки до закону можуть схвалити вже незабаром, і тоді з грудня цього року система штрафів набуде чинності.

Такі жорсткі вимоги до власників порожнього житла пов’язані з тим, що в Амстердамі панує криза. У столиці Нідерландів багатьом людям не вистачає даху над головою. І водночас багато квартир у місті стоять незаселеними. Тому влада вирішила таким чином “простимулювати” власників квартир, що пустують, або жити там самим, або здати їх в оренду.

“У нас дуже мало житла. Багато будинків не заселені без жодної на це причини. Я рада, що ми можемо це виправити, тому що порожнє житло в таких ситуаціях – це невиправдано. Ми гарантуватимемо, що будинки будуть використовуватися для того, для чого вони призначені – для проживання”, – зауважила заступниця столичного градоначальника Зіта Пелс.

Для тих, хто не підкориться вимогам закону, передбачені штрафи у розмірі 4500 євро. Якщо ж йтиметься про рантьє, що заробляють здаванням житла в оренду, то для них передбачено ще більш суворий штраф – 9000 євро.

Виходячи з напруженої ситуації з житлом, влада повністю підтримує цю ініціативу. Однак цей законопроект ще має схвалити міськрада Амстердама. Якщо в міськраді його проголосують, то вже з 1 грудня 2022 року система штрафів набуде чинності і діятиме принаймні до 2025 року.

При цьому в мерії обіцяють допомогти власникам житла визначитись із величиною орендної плати. Її рахуватимуть за ринковою вартістю.

Схоже на те, що голландська законодавча ініціатива зараз виявилася б дуже доречною і в Україні. Адже через великі руйнування на сході країни, а також масову міграцію населення в центр і на захід країни багато громадян опинилися без даху над головою. Їм дуже не завадило б тимчасове орендоване житло. При цьому багато українців виїхали за кордон, а квартири їх порожні, тоді як вони могли б стати тимчасовим притулком для людей, які були змушені покинути свої будинки, пропонує biz.today.ua.

До речі, у нас власникам квартир, які безкоштовно дають притулок у себе переселенцям, держава обіцяє щомісячну допомогу на оплату комунальних послуг у розмірі 450 грн за кожного прийнятого біженця.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні