Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнцям рекомендують вийти на пенсію пізніше, а зараз від неї відмовитись: є...

Українцям рекомендують вийти на пенсію пізніше, а зараз від неї відмовитись: є вагома причина

Этот материал также доступен на русском языке
Механізм нарахування відкладеної пенсії такий, що чим довше пенсіонер не отримуватиме своїх виплат, тим вищою буде його пенсія згодом. Коли її почати отримувати – пенсіонер вирішує сам.

Українцям, які досягли пенсійного віку та отримали право на заслужений відпочинок, радять продовжувати роботу, але при цьому відмовитись від пенсійних виплат. У цьому випадку, після якогось часу, їх пенсія буде набагато вищою, радить today.ua.

Таку поправку до пенсійного законодавства було внесено у лютому цього року.

Механізм нарахування відкладеної пенсії такий, що чим довше пенсіонер не отримуватиме своїх виплат, тим вищою буде його пенсія згодом. Коли її почати отримувати – пенсіонер вирішує сам.

Як зростатиме відкладена пенсія?

Згідно з ухваленим законом, за кожен місяць відкладеної пенсії людині покладено надбавку у розмірі 0,5% від її розрахункової пенсії. Тобто за рік його розрахункова пенсія зросте на 6%, за два роки – на 12% тощо, до 5 років.

Наприклад, якщо ваша розрахункова пенсія при досягненні пенсійного віку (60 років) склала 5000 гривень, і якщо ви відкладете її отримання на рік, то через рік зможете отримувати по 5300 гривень на місяць. А якщо відкладете її на 5 років, то із 65 зможе отримувати на 30% більше, тобто по 6500 гривень щомісяця.

Однак це ще не всі бонуси від пізнішого виходу на пенсію. Для тих, хто відклав виплати більш ніж на 5 років, щомісячне збільшення вже становитиме не 0,5% від розрахункової пенсії, а 0,75%. Тобто, один рік вже “коштуватиме” не 6, а 9%.

Таким чином, якщо ви відкладете свою пенсію на 10 років і почнете її отримувати з 70, то замість 5000 гривень зможете отримувати на 90% більше, тобто 9500.

Загалом, якщо здоров’я дозволяє ще попрацювати, і є робота, то можна пожити за рахунок зарплати, а пенсію відкласти, щоб потім отримувати набагато більше.

При цьому пенсіонерам варто знати, що в Україні набув чинності новий закон, який категорично забороняє дискримінацію людей за віковою ознакою. І якщо роботодавець захоче вас звільнити лише через вік, то ви маєте право закликати його до відповіді. Якщо, звичайно, ви не військовий льотчик і балерина. Тут уже, хочете ви чи ні, доведеться поправлятися на вік.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні