П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсія за віком призначається автоматично, але є винятки

Пенсія за віком призначається автоматично, але є винятки

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які опинилися на окупованих територіях, переживають як оформити призначення пенсії, якщо зв'язку з Пенсійним фондом немає.

“Знаходжуся на окупованій території, зв’язку немає, інтернету також, подати заяву на пенсію за віком не можу”, – пише жінка.

У Пенсійному фонді їй відповіли, що багатьом українцям можуть призначити пенсію автоматично після досягнення пенсійного віку. Однак це можливо лише в тому випадку, якщо у Реєстрі застрахованих осіб є відомості про страховий стаж майбутнього пенсіонера, який був накопичений у нього до 2004 року. Адже електронний облік страхового стажу українців ведеться лише з 2004 року, пише biz.today.

При цьому, якщо навіть припустити, що людина весь цей період (з 2004 по сьогодні) легально працювала і щомісячно сплачувала внески до Пенсійного фонду, то її страховий стаж дорівнюватиме лише 18 рокам. А цього року для виходу на пенсію потрібно мати щонайменше 29 років страхового стажу.

Тобто майбутньому пенсіонеру треба підтвердити, що він офіційно працював і до 2004 року. У багатьох таке підтвердження вже є. Якщо роботодавець майбутнього пенсіонера чи він сам подбали про оцифрування його трудової книжки та передали ці оцифровані дані до Реєстру, то відомості про стаж там уже є.

Якщо ж це досі не було зроблено, то майбутньому пенсіонеру доведеться самому або особисто відвідати відділення ПФУ з усіма підтверджуючими документами, або відкрити особистий кабінет на веб-порталі ПФУ (https://portal.pfu.gov.ua) та занести туди оцифровані дані трудової книжки, а потім оформити в електронному вигляді заяву про призначення пенсії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи вираховують з пенсії українців податок.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні