Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЩо потрібно для того, щоб здобути українське громадянство - Тарас Кремень

Що потрібно для того, щоб здобути українське громадянство – Тарас Кремень

Этот материал также доступен на русском языке
Мовний омбудсмен Тарас Кремень розповів, як люди можуть набути українського громадянства. Також він пояснив процедуру іспиту для набуття громадянства.

Що мають зробити претенденти на українське громадянство

“Згідно із законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, претенденти на отримання громадянства мають скласти іспит Національної комісії зі стандартів державної мови. Тобто вони відповідальні за розробку тестових завдань та за виготовлення сертифікатів державного зразка.

Ми маємо низку законів, що регулюють питання набуття громадянства. Це закон “Про громадянство України”, який може надати Президент України за особливі заслуги, і там іспит не потрібен. Для громадян інших країн чи осіб без громадянства потрібно скласти іспит на знання української мови”, – розповів Тарас Кремень.

Тим часом, як зазначив мовний омбудсмен, ситуація з Невзоровим була іншою. Йому за указом Президента надали українське громадянство без іспиту з державної мови. Втім, згідно з “Законом про мову”, однією з підстав для набуття громадянства є обов’язкове складання іспиту з української мови на рівні володіння.

“Тестові завдання розробляє Національна комісія зі стандартів державної мови. Тобто є два шляхи набуття громадянства: за особливі заслуги та загальна процедура. За загальною процедурою це письмовий та усний іспит з української мови. Я думаю, кожен, хто хоче стати громадянином України, повинен скласти іспит на володіння українською мовою.

У багатьох країнах світу, окрім іспиту на знання мови, є ще іспит з історії, знання конституції та процедура присяги. Я вважаю, що сама процедура набуття громадянства може бути вдосконалена, але я не уявляю її без складання іспиту з мови”, – заявив Тарас Кремень і зазначив, що отримати громадянство України без відповідної процедури неможливо.

Нагадаємо, що з 1 з 1 липня в Україні почав діяти візовий режим з Росією і на сьогодні від десяти громадян Російської Федерації надійшло звернення щодо отримання української візи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні