Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаГотуємось до зими по-дорослому: що це означає?

Готуємось до зими по-дорослому: що це означає?

Этот материал также доступен на русском языке
Внаслідок військових дій серйозно постраждала енергетична система України. Це атомні, нафтопереробні, енергогенеруючі, вугледобувні, розподільні та комунальні об'єкти інфраструктури. Тому взимку в окремих регіонах можуть виникнути серйозніші проблеми з опаленням та електропостачанням.

У новому опалювальному сезоні жити скромніше доведеться всім. До цього нас змушує війна. До чого готуватись і про що варто подбати вже зараз?

Чи вимикатимуть електрику?

Незважаючи на те, що тарифи для населення обіцяють не піднімати, попереду очікуються великі труднощі. Внаслідок військових дій серйозно постраждала енергетична система України. Це атомні, нафтопереробні, енергогенеруючі, вугледобувні, розподільні та комунальні об’єкти інфраструктури. Війна продовжується, і можуть статися нові руйнування. До того ж частина підприємств опинилась під окупацією. Щоб їх повернути та відновити, потрібен час. Тому взимку в окремих регіонах можуть виникнути серйозніші проблеми з опаленням та електропостачанням.

Нині Україна після синхронізації своєї енергосистеми з європейською мережею має можливість експортувати електроенергію до країн ЄС. Падіння обсягу споживання (сезонне і в результаті міграції біженців) створив профіцит електроенергії. Але до початку опалювального сезону, прогнозують експерти, її не вистачатиме і, швидше за все, якусь частину нам доведеться імпортувати, як у минулі роки.

  • Імпорт електроенергії цілком може знадобитися. Особливо, якщо у нас буде дефіцит вугілля та газу, – вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Водночас у Міністерстві розвитку громад та територій запевняють, що віялові відключення не плануються.

Треба запастися газом та вугіллям

Розуміючи, що основне паливо для теплоелектростанцій – це газ і вугілля, уряд перейнявся накопиченням запасів до зими. До опалювального сезону треба підготувати 2 мільйони тонн вугілля, тому вирішено заборонити експорт твердого палива.

Газа нам знадобиться від 21 до 24 мільярдів кубометрів. У зв’язку з цим Кабінет Міністрів доручив «Нафтогазу» накопичити в підземних сховищах щонайменше 19 мільярдів кубометрів газу. Решту доведеться докуповувати. Для вирішення всіх питань створено Штаб з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду в умовах воєнного стану. Розробляється і дієвий план, у якому одне з перших місць приділяється місцевій владі.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов підкреслив, що місцева влада вже зараз має проводити утеплення будинків та накопичувати альтернативне паливо. Він також закликав місцеву владу повідомляти про стан та потреби підприємств ЖКГ. У міністерстві обіцяють, що жоден регіон не залишиться поза увагою, у тому числі – прифронтові та постраждалі від бойових дій.

Важливо утеплити квартири та будинки

Якщо чиновники стурбовані накопиченням енергоресурсів та пошуком альтернативних джерел енергії, то у нас, споживачів, скромніші завдання.

Олексій Чернишов закликає готуватися до нового опалювального сезону «по-дорослому»: проводити заходи щодо енергозбереження та утеплення. При необхідності звертатись до місцевої влади за допомогою у ремонті даху, утепленні під’їзду (заміні вікон та дверей). Нас готують до того, що температура у житлі має становити не 22-24 градуси тепла, а 18-20 градусів. У квартирі може бути прохолодніше, але температура не повинна опускатися нижче 16 градусів тепла.

Як ми переживемо цієї зими — залежить від кожного з нас. Готуватися до холодів варто саме зараз, – уточнив міністр.

Посильні енергозберігаючі заходи кожен має провести і у своєму будинку. І головне тут – теплоізоляція.

ДВЕРІ

Найпростіше – замінити ущільнювач, що зносився, щоб двері щільно прилягали до дверної коробки і не було протягів. Якщо є можливість і необхідність – утепліть двері.

ВІКНА

Закрийте монтажною піною або силіконовим герметиком щілини у вікнах, якщо такі є. В умовах воєнного часу добре б заклеїти вікна навхрест малярським скотчем або смугами тканини, змащеною милом. Під час обстрілів це, можливо, збереже скло від руйнівної сили ударної хвилі та убереже домочадців від травм. Не завадить будинки і запас щільної плівки – раптом таки доведеться закривати розбиті вікна.

РАДІАТОРИ

Зробіть із алюмінієвої фольги та листа картону простий відбивач та розмістіть його за батареєю. Так у холодну пору року потік тепла буде направлений у приміщення, а не на холодні стіни.

На порядку денному, як завжди, є актуальною економія комунальних послуг. У воєнний час вона особливо важлива для країни. Не обмежуючи себе у споживанні води, електроенергії, газу, згадайте про тих, хто готує на багатті, збирає дощову воду та сидить при свічках у підвалах.

***
І насамкінець – універсальні поради. Вони містяться в підручниках з виживання в надзвичайних ситуаціях і підійдуть усім: і тим, хто опинився в «гарячих точках< span lang=”uk-UA”>», і тим, хто знаходиться в тилу. У кожному домогосподарстві мають бути ліхтарики, батарейки, сірники, свічки у разі відключення електроенергії. Жителям приватного сектору варто задуматися про запас дров та придбання буржуйки. Експерти радять не позбавлятися старих теплих речей і начебто непотрібних ковдр. Не виключено, що спати доведеться в одязі та рукавицях, а ковдрами завішувати вікна та двері.

З перших вуст

Юрій Власенко, перший заступник міністра енергетики України:

– Я можу заспокоїти всіх. Наш план дає можливість на 100% сказати, що громадяни України будуть забезпечені теплом, електроенергією та газом.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні