Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНеправильне закапування очей може призвести до сліпоти: дізнайтеся про секрет

Неправильне закапування очей може призвести до сліпоти: дізнайтеся про секрет

Этот материал также доступен на русском языке
Залежно від правильності закопування на пряму залежатиме результат очікуваного лікування. Існує ряд простих правил, які допоможуть всім користувачам очних крапель якнайшвидше досягти бажаного результату і не призвести до фатального результату.

Питання читачки: “Мені 69 років. Глаукому в мене виявили минулого року, призначили краплі. Прошу закопувати доньку, але, на мою думку, вона робить це неправильно – у зовнішній куточок ока. Багато крапель (а вони недешеві!) виливається. Як все-таки правильно закопувати очі?”

Відповідає офтальмолог Оксана Вітовська:

– Думаю, ваша дочка знає, що перед закапуванням крапель треба ретельно вимити руки. Не важливо, куди спрямовувати краплі, але для кращого влучення можна трохи відтягнути нижню повіку. Закопуючи краплі, що особливо містять бета-блокатори, бажано притиснути слізну точку біля внутрішнього куточка ока, щоб злегка заблокувати її. Це сповільнить всмоктування ліків, які при швидкому попаданні в кровоносне русло може вплинути на серце, бронхи та інші органи.

– Скільки крапель потрібно використати за один раз?

– Одну-дві. Якщо призначено не один препарат, то між закопуванням наступного потрібно почекати не менше п’яти хвилин, щоб не вимити попередній. Ще один момент: іноді пацієнти для перестрахування капають чотири-п’ять крапель, але це невиправдано. Дорогий препарат витрачається марно, а ефект залишається тим самим.

– Чи можна відмовитися від крапель, коли внутрішньоочний тиск прийшов у норму?

– Ні! Це небезпечна помилка, яка загрожує сліпотою. Нещодавно у мене була на прийомі жінка, у якої глаукому виявили років п’ять тому та підібрали препарат. Вона почала закопувати краплі, і черговий огляд показав, що тиск у нормі. Жінка на свій розсуд вирішила більше не закопувати очі, і в результаті прийшла до нас у жалюгідному стані: практично сліпа на одне око, а на іншому – із занедбаною глаукомою.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні