Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіКому не варто розраховувати на індексацію пенсії?

Кому не варто розраховувати на індексацію пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Інформація про майбутню індексацію грошових виплат вселяє надії збільшення сімейного бюджету, але не завжди вони оправляються.

У Законі України «Про індексацію грошових доходів населення» №1282-XII від 3 липня 1991 року (у редакції від 30.04.2022 р.) сказано, що індексації підлягають грошові доходи громадян, які вони отримали у гривнях на території України і не мають разового характеру . Такими доходами вважаються, зокрема, і пенсії, і зарплати.

Якщо пенсіонер одночасно отримує різні види доходу (заробітну плату та пенсію), то їх індексація здійснюється у порядку черговості. При цьому насамперед індексується заробітна плата. Після цього пенсіонер має надати до Пенсійного фонду довідку з підприємства із зазначенням розміру оплати праці та суми індексації.

Якщо зарплата пенсіонера перевищує розмір прожиткового мінімуму, то її індексація здійснюється із суми, що дорівнює прожитковому мінімуму. І тут індексація грошового доходу не більше прожиткового мінімуму вважається виконаною, інші доходи, зокрема пенсія, індексації не підлягають.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні