Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ Пенсійному фонді пояснили, хто має право на призначення пенсії з втрати...

У Пенсійному фонді пояснили, хто має право на призначення пенсії з втрати годувальника

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну, яка нещадно забирає життя наших співгромадян, багато українців втратили годувальників. У Пенсійному фонді роз'яснили, хто має право на отримання пенсії через втрату годувальника та озвучили розмір пенсії.

Згідно ст. 36 Пенсійного Закону пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які перебували на його утриманні. При цьому дітям зазначена пенсія оформляється незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника, а батькам, чоловікові (дружині) померлого годувальника, які не були на його утриманні, – якщо вони втратили джерело коштів для існування.

Пенсія зі втрати годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї, які перебували на утриманні годувальника. До непрацездатних членів сім’ї належать:

  • чоловік, батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку;
  • діти, які не досягли 18 років (діти учні та діти-сироти – 23 років) або старші за цей вік, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років;
  • чоловік (дружина), один із батьків або брат або сестра, дідусь або бабуся годувальника незалежно від віку та працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

Пенсія призначається незалежно від тривалості страхового стажу особи, яка зникла безвісти за особливих обставин.

Який розмір пенсії через втрату годувальника?

Розмір пенсії у зв’язку із втратою годувальника обчислюється на підставі наданих до заяви документів і не може бути нижчим за 100% прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність на одного непрацездатного члена сім’ї, 120% – на двох, 150% – на трьох та більше .

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як виплачують пенсії переселенцям.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні