Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВ Україні з'явилися додаткові підстави для звільнення працівників

В Україні з’явилися додаткові підстави для звільнення працівників

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7251 «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин». За відповідне рішення проголосували 277 народних обранців.

Окрім іншого, зокрема врегулювання питання щодо відпусток педагогічних працівників, законопроєкт передбачає введення нових підстав для розірвання трудового договору під час воєнного стану з ініціативи роботодавця. Отже, працівника можуть звільнити у зв’язку з:

  •  неможливістю забезпечення його роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку зі знищенням(відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій;
  •  відсутністю працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль.

Окрім цього, законопроєктом передбачено зменшення терміну попередження працівників про вивільнення – про вивільнення працівники мають бути попереджені не пізніше ніж за 10 календарних днів, а не 2 місяці, як це було раніше.

У разі якщо вивільнення працівників є масовим, роботодавець за 10 календарних днів до проведення звільнення має повідомити про це державну службу зайнятості, а також протягом п’яти календарних днів провести консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведення їх кількості до мінімуму або пом’якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні