Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВООЗ може оголосити віспу мавп глобальною надзвичайною ситуацією

ВООЗ може оголосити віспу мавп глобальною надзвичайною ситуацією

Этот материал также доступен на русском языке
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) близька до того, щоб оголосити віспу надзвичайною ситуацією міжнародного масштабу. Рішення з цього питання може бути ухвалене вже сьогодні, 24 червня.

Причина — стрімке збільшення випадків захворювання на Британії. І це — незважаючи на енергійні зусилля щодо його стримування. У країні за останній місяць було зареєстровано майже 800 випадків зараження на вірус. Це найбільший показник після Центральної та Західної Африки.

Крім того, динаміка захворюваності викликає занепокоєння експертів по всій Європі. Особливо у розпал багаторічної пандемії коронавірусу.

Оголошення мавпячої віспи глобальною надзвичайною ситуацією означає, що хвороба ризикує поширитися через ще більшу кількість кордонів, що, можливо, потребує глобальної відповіді. Це також додало б мавпячій віспі таку ж відмінність, як пандемії COVID-19 і зусиллям з викорінення поліомієліту.

Після Великобританії найбільше випадків зафіксовано в Іспанії, Німеччині та Португалії. За останні шість тижнів ВООЗ зареєструвала понад 3200 випадків захворювання у 48 країнах. Станом на 15 червня зареєстровано один летальний кінець.

Надзвичайний комітет ВООЗ з міжнародних медико-санітарних правил провів учора, 23 червня, засідання, щоб обговорити, чи слід назвати спалах мавпячої віспи надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я, що має міжнародне значення.

Це дозволить мобілізувати нове фінансування та спонукати уряди до відповідних дій.

Зазначається, що новий коронавірус, що викликає Соvid-19, отримав аналогічний статус у січні 2020 року.

Минулого тижня Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейєсус назвав недавню епідемію мавпячої віспи, виявлену в більш ніж 40 країнах, в основному в Європі, що “незвичайна і викликає занепокоєння”.

Мавпячою віспою десятиліттями хворіють люди в центральній та західній Африці, один із варіантів хвороби призводить до 10% летальності серед інфікованих. Під час епідемії за межами Африки досі не було зареєстровано жодного смертельного випадку.

До минулого місяця мавпи віспа не викликала значних спалахів за межами Африки. Вчені не виявили жодних серйозних генетичних змін у вірусі, а провідний радник ВООЗ заявив минулого місяця, що сплеск випадків захворювання в Європі, швидше за все, пов’язаний із сексуальною активністю серед геїв та бісексуалів на двох рейвах в Іспанії та Бельгії.

На сьогоднішній день Центри з контролю та профілактики захворювань США підтвердили понад 3300 випадків захворювання на мавпу віспу в 42 країнах, де цей вірус зазвичай не зустрічався. Понад 80% випадків припадає на Європу. Тим часом, в Африці цього року вже зареєстровано понад 1400 випадків захворювання, включаючи 62 смерті.

В Україні реєструватимуть випадки віспи мавп, але епідеміологічного спалаху не буде. Такий прогноз дав заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні