Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк правильно підібрати окуляри?

Як правильно підібрати окуляри?

Этот материал также доступен на русском языке
Запитання читачки: "Мені 69 років. У мене відстань між очима 66-68 міліметрів, а я купила в оптиці готові окуляри з відстанню 62. Це не зашкодить зору?"

Відповідає лікар-офтальмолог Сергій Риков:

Не раджу носити вам такі окуляри у вашій ситуації. Щоб синхронізувати зображення, які отримують обидва ока, очні м’язи перенапружуються. І згодом це позначиться на зорі.

Коли лікар виписує окуляри, обов’язково враховує дистанцію між зіницями. Вона не може бути 66-68 міліметрів, а має бути або 66, або 68. Якщо ж у вас окуляри з дистанцією 62 – це істотна різниця. Очі дуже швидко втомлюватимуться, болітимуть. Можуть виникнути нудота, запаморочення.

Щоб не помилитися, вимірюють навіть відстань від перенісся до центру зіниці лівого ока і від перенісся до центру зіниці правого ока. Вона найчастіше не ідеальна. Наприклад, 32,5 та 34,5. У рецепті такі дані вказуються. Це теж важливо, тому що центр одного ока зміщений.

І ще питання: якщо одне око бачить трохи краще за інше, в окулярах потрібні різні лінзи?

– Так. Якщо одне око 0, а інше +3, можна виписати окуляри з відповідними лінзами. А якщо одне око 0, а інше +4, то обов’язково показано контактну корекцію за допомогою м’яких лінз.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті