П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаМораторій на підвищення тарифів під час війни в Україні - закон ухвалений

Мораторій на підвищення тарифів під час війни в Україні – закон ухвалений

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №7427 «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення». Він передбачає запровадження мораторію на підвищення тарифів.

Як повідомив заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, за відповідне рішення проголосували 229 народних депутатів.

Відповідно до законопроєкту, протягом воєнного стану та шести місяців після його завершення чи скасування не можна буде підвищувати:

  • тарифи на послуги розподілу газу;
  • тарифи на теплову енергію, на послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води для всіх категорій споживачів;
  • ціни на газ для побутових споживачів.

Окрім цього, відповідно до законопроєкту, постачальник природного газу під час дії закону не зможе здійснювати будь-які дії для примусу споживача до оплати заборгованості за спожиті послуги – наприклад, подавати судові позови, як і припиняти газопостачання.

Як зазначає Железняк, різницю між наявними та ринковими цінами компенсують завдяки залученню понад 180 млрд грн від міжнародних партнерів.

Нагадаємо, за газ українці продовжуватимуть платити 8 грн за кубічний метр.

Нагадаемо,  ми писали,  що у Кабміні хочуть запровадити мораторій на підвищення комунальних тарифів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні