Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіПодаток на нерухомість: хто звільнено від плати?

Податок на нерухомість: хто звільнено від плати?

Этот материал также доступен на русском языке
Зазвичай до 1 липня податкова служба розсилає квитанції на оплату податку на нерухомість. Його треба заплатити до 1 вересня.

І хоча в умовах воєнного часу деяких платників звільнили від цього обов’язку, іншим податок все одно доведеться заплатити. Що й для кого змінилося?

Вже кілька років власники нерухомості платять податок, якщо вони мають надлишки квадратних метрів:

  • понад 60 квадратних метрів – для квартир;
  • понад 120 квадратних метрів – для житлових будинків;
  • понад 180 квадратних метрів – для різних типів житлової нерухомості, зокрема їх частин.

Кому платити не треба?

У зв’язку з військовими діями статтю 266 Податкового кодексу України («Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки») тимчасово підкоригували.

  • За 2021-й та 2022-й податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується податок за об’єкти житлової нерухомості (у тому числі їх частки).
  • На період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано військовий стан, не нараховується та не сплачується податок за об’єкти нежитлової нерухомості (у тому числі їх частки).

Обидва послаблення відносяться тільки до об’єктів нерухомості, розташованих на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, на тимчасово окупованих територіях, а також нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з озброєною агресією РФ. Перелік таких територій та визнання житла непридатним для проживання визначаються Кабінетом Міністрів України.

Решта власників нерухомості, за наявності зайвих квадратних метрів, повинні перерахувати податок до бюджету. Ставку податку на нерухомість встановлюють місцеві органи влади у відсотках від мінімальної заробітної плати, що встановлена на 1 січня звітного року. Розмір податкової ставки не може перевищувати 1,5% за квадратний метр.

Цього року ми сплачуємо податок за минулий рік – з урахуванням мінімальної зарплати на 1 січня 2021 року (6 тисяч гривень). Таким чином, максимальний розмір податкової ставки не може перевищувати 90 гривень за квадратний метр (6000 грн. х 1,5%).

Треба знати

Якщо контролюючий орган не надіслав податкового повідомлення до 1 липня, фізичні особи звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податку.

Ольга Новікова

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні