Новини

Цей день історії: День медичного працівника в Україні.

Свята 19 червня

19 червня – День медичного робітника в Україні. Подія була встановлена президентом Леонідом Кучмою 3 червня 1994 року. Головна її мета – подякувати всім лікарям, медсестрам, лаборантам, санітарам, фельдшерам та іншим медичним працівникам за їхню плідну працю.

19 червня – Міжнародний день батька та День батька в Україні. Щорічно припадає на третю неділю червня. Це важливе сімейне свято, створене для того, щоб вшанувати батька, подарувати йому теплі слова та своє кохання. Як виникла ця подія? 1909 року американка Сонори Смарт Додд пішла на проповідь до Дня матері. Вона подумала, чому б не вигадати таке ж свято і для батька. Протягом року вона переконувала владу міста та священика виділити їй окремий день, щоб відсвяткувати подію. Спершу вона обрала 5 червня – день народження її батька. Але часу залишалося мало, бо вона обрала 19 червня. 1910 року відбулося перше святкування.

Також 19 червня – Всесвітній день прогулянки. Хоча це й неофіційна, але дуже актуальна подія, заснована на американці В. Т. Рабе у 1979 році. Перший день прогулянки відбувся в штаті Мічиган (США).

19 червня – Всесвітній день дитячого футболу. Головна мета події – поширити серед молодого покоління ідею потреби здорового способу життя, прищеплювати любов до спорту з самого дитинства.

Також 19 червня – Міжнародний день боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту. Це молода, але дуже важлива подія, яку розпочала Організація Об’єднаних Націй 19 червня 2015 року. Дату обрали на честь ухвалення резолюції Радбезу щодо сексуального насильства (2008 рік).

А ще 19 червня — Всесвітній день поінформованості про серповидноклітинну анемію. Важлива подія, яка була створена, щоб збільшити поінформованість людства про тяжку хворобу – спадкова зміна структури гемоглобіну, через яку він стає патологічною. Такі еритроцити погано транспортують кисень, у людини буває киснева недостатність.

19 червня – День фермера. Подія була розпочата в Україні президентом Володимиром Зеленським у 2020 році. Дату обрали на честь ухвалення Закону про ферму (2003 рік).

Також 19 червня – День Моршина. Подія відбувається щорічно третьої неділі червня. Місто Моршин славиться своїми санаторіями із лікувально-мінеральними водами. Сюди приїжджають люди, які страждають на захворювання серцево-судинних захворювань, порушення кишково-шлункового тракту тощо.

Петровське загов’яння

Народне свято Петрівська загов’я відзначається на 56-й день після Великодня – у неділю, що йде за Трійцею. 2022 року він припадає на 19 червня.

Православна церква цього дня справляє Тиждень усіх святих.

Свою назву народне свято отримало за те, що відзначається напередодні Петрового посту.

История

Петровська загов’я – день, яким закінчується весна і відкривається дорога лету. Він є певний рубіж у житті природи та людства. Це старообрядницьке свято. Він виник багато століть тому за часів, коли на Русі ще не було християнства. Потім тісно переплевся з православним святом Тиждень усіх святих.

Традиції та обряди

У Петровське загов’яння люди проводять весну і зустрічають літо. Цього дня вони не працюють. Молодь і старші люди влаштовують гуляння на свіжому повітрі, на берегах річок або озер. Розводять багаття та накривають столи. У деяких областях свято відзначають з раннього ранку, в інших місцях – не раніше обіду. Гуляння зазвичай закінчуються пізно ввечері, вночі або тільки на світанку.

Дівчата та хлопці проводять обряди похорону-проводів весни, яка вже цього року не повернеться (що можна сприймати як смерть). Для цього вони заздалегідь виготовляють опудало, яке потім топлять у річці або розривають на шматочки. Також популярні обряди воскресіння на честь настання літа.

Увечері після заходу сонця починаються купання без одягу. Після цього старші чоловіки та жінки повертаються додому, а молоді продовжують гуляти.

Прикмети

  • Хмарне небо – до хорошого врожаю цього року.
  • На вечерю потрібно обов’язково запросити старших родичів. Якщо цього не зробити, у майбутньому не буде шани молодшого покоління.
  • Цього дня збуваються ворожіння на нареченого.

Новое на сайте

  • Статті

Чому не виходить великодня паска: типові помилки та корисні поради, як виправити

Для тих, хто пече паски самостійно, дуже важливо, щоб вони вийшли пишними ароматними, здобними, щоб…

30/04/2024 20:35
  • Статті

Як склалася доля українців, які 58 років тому водрузили над Києвом наш прапор

У ніч на 1 травня далекого 1966 року двоє товаришів по робочому гуртожитку над головним…

30/04/2024 19:52
  • Новини

Гороскоп здоров’я на травень: Близнюкам треба більше гуляти, а Дівам – спати

Весна закінчується, попереду літо, але астрологи радять не розслаблятися та продовжувати стежити за своїм самопочуттям.…

30/04/2024 19:15
  • Статті

Про хороший стан печінки потрібно дбати: спробуйте простий спосіб очищення

Понад 500 функцій в організмі людини виконує печінку. Найбільш важливою є фільтрація крові та очищення…

30/04/2024 18:48
  • Статті

Як готувати м’ясо, щоб не отруїтися у спеку

Спека сильно скорочує термін зберігання продуктів. Особливо це стосується м'ясних та молочних продуктів. Неякісні або…

30/04/2024 17:36
  • Статті

Солодкий мед – справа нелегка: що треба знати пасічнику

Зараз весна, квітнуть сади і бджолярі завжди радіють у передчутті нового сезону. Тож якщо ви…

30/04/2024 16:55