П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниОформлення пенсії на окупованій території: куди звертатися та які документи потрібні

Оформлення пенсії на окупованій території: куди звертатися та які документи потрібні

Этот материал также доступен на русском языке
Через окупацію багато пенсіонерів не можуть отримати свої виплати, турбує українців і питання оформлення пенсії.

«Мені у серпні виповниться 60 років, живу на Херсонщині на тимчасово окупованій території. Що потрібно зробити, щоб не залишитись без пенсії?»

З таким питанням українка звернулася до Пенсійного фонду.

«Пенсія за віком може призначатися автоматично, якщо у реєстрі застрахованих осіб є відомості про стаж, набутий до 2004 року. Якщо стажу у реєстрі недостатньо, то пенсію буде призначено за заявою, яку можна подати через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua» , – відповіли у Пенсійному фонді України.

За призначенням пенсії за віком можна звертатися будь-коли після виникнення права на пенсію. Якщо заява про призначення пенсії за віком буде подана не пізніше трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку, пенсія буде призначена з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку.

Якщо звернення за пенсією буде пізніше, пенсію призначать із дати звернення за нею.

У Пенсійному фонді України запроваджено екстериторіальний принцип обслуговування громадян: заяву про призначення пенсії та необхідні документи можна подати до будь-якого сервісного центру обраного головного управління Пенсійного фонду України.

З переліком сервісних центрів , що працюють , можна ознайомитися за посиланням https://www.facebook.com/pfu.gov.ua/posts/357262079778345 .

Документи для оформлення пенсії

Наводимо перелік основних документів, які необхідно подати до сервісного центру: паспорт, ідентифікаційний код, документи про страховий стаж (трудова книжка, диплом про очне навчання, військовий квиток та ін.), довідка про заробітну плату за 60 місяців поспіль до 30.06.2000 року (за бажанням), реквізити банківського рахунку (якщо обрано спосіб виплати через банк), фотографія для пенсійного посвідчення.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Марина Лазебна анонсувала підвищення соціальних виплат із 1 липня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні