Субота, 23 Листопада, 2024
ГоловнаНовиниЕксперти пояснили, чи вистачить Україні круп та що доведеться купувати за кордоном?

Експерти пояснили, чи вистачить Україні круп та що доведеться купувати за кордоном?

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на повномасштабну війну з РФ, Україна все ж таки зможе цього року забезпечити свої потреби в вівсі, гречці та просі, оскільки посівна кампанія активно продовжується. Водночас, за даними аналітиків Українського аграрного клубу (УКАБ), за кордоном традиційно доведеться купувати лише рис.

Про це пише УНІАН.

Так, за словами експертів, крупа особливо важлива для продовольчої безпеки країни, адже споживання вівса в Україні сягає 4,2 кг на рік на людину, а гречки – 2,8 кг.

“У споживчому кошику українців значне місце посідають крупи. Більше 30% одержуваних калорій формується завдяки продуктам переробки зерна. Зрозуміло, що під час війни виробництво круп є першочерговим у формуванні продовольчої безпеки”, – зазначили в УКАБ.

На кінець 2021/2022 маркетингового року (закінчується наприкінці червня) Україна потенційно може вийти на залишки запасів: гречки – 11 тис. т, пшона – 48 тис. т, вівса – 176 тис. т.

За підрахунками експертів, цих обсягів достатньо для забезпечення внутрішнього ринку: сировини достатньо, а переробні потужності для виготовлення круп у таких обсягах є.

Зокрема, вирощений в Україні овес практично повністю використовується на внутрішньому ринку, лише його незначна частина експортується.

Також практично весь необхідний обсяг гречки Україна забезпечує самостійно, поступово зменшуючи імпортне постачання.

Але виробники круп висловлюють побоювання щодо майбутнього врожаю — чи посіють і виростуть сільгоспвиробники достатньої кількості необхідних для переробки культур. Адже в ситуації, що склалася, спрогнозувати остаточну кількість посівів круп’яних складно. Також неможливо оперативно відстежити динаміку виробництва за видами круп у межах регіонів.

«Найбільш проблемним сьогодні виглядає сегмент гречки, де потреба в імпорті сировини чи готової продукції для забезпечення питомих показників виробництва на рівні попередніх сезонів. В інших сегментах виробництво цілком може бути переорієнтоване, але постає питання забезпеченості сировиною», — вважає аналітик «АПК-Інформ» Вікторія Рожко.

Єдина круп’яна культура, яку Україна досить багато імпортує, – це рис. Це з природними умовами його вирощування. В Україні рис вирощують лише в Одеській та Херсонській областях. Так, 2021 р. було вироблено 49,5 тис. тонн, а імпортовано – 83 тис. тонн цього продукту. Скільки вдасться виростити і зібрати цього року наразі невідомо.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що гречка битиме рекорди.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні