Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВартість гречки в Україні може побити рекорд: які ціни прогнозують експерти

Вартість гречки в Україні може побити рекорд: які ціни прогнозують експерти

Этот материал также доступен на русском языке
Ціни на гречку в Україні постійно зростають, і війна лише прискорила цей процес. Експерти впевнені, що вже незабаром улюблений українцями продукт коштуватиме дорожче за 100 гривень.

Так прокоментував ситуацію з цінами на гречку фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький пише Agronews.

За словами Богдана Слуцького, проблеми з гречкою в Україні були і раніше. Аграрії не надто шанували цю культуру, віддаючи перевагу іншим зерновим, які дають набагато більші прибутки. Тому, окрім власної гречки, український ринок задовольняв потреби населення ще й за рахунок імпорту.

Незважаючи на всі торгові обмеження, що діяли між нашою країною та РФ, гречка з Росії регулярно надходила на ринок. Щоправда, останніми роками вона йшла манівцями через Казахстан. Також частина гречки надходила нам із Білорусі.

Наразі, зі зрозумілих причин, закордонні поставки зникли, і Україна залишилася наодинці зі своїми “гречаними” проблемами.

Через скорочення посівних площ Україна цього року не зможе засіяти навіть торішню площу, яка була відведена під гречку. Отже, урожай буде ще меншим, ніж у попередні роки.

“Цього року Україна зможе зібрати приблизно лише 20 тисяч тонн гречки за потреби мінімум 100 тисяч тонн. Такий величезний дефіцит (більше 80 тисяч тонн) ні звідки імпортувати, тому, враховуючи великий попит на неї та низьку пропозицію, ціни продовжать зростати… і в Найближчим часом ми побачимо цінники понад 100 гривень за кілограм”, – прогнозує Слуцький.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому сіль стала дефіцитом.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні