П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому небезпечно стримувати чхання?

Чому небезпечно стримувати чхання?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто з нас, перебуваючи у громадських місцях, часто стримує чхання. Проте лікарі стверджують, що так не можна робити.

Експерти розповіли, що затримка чхання може становити реальну загрозу здоров’ю людини, передає 24 Канал.

Побічні ефекти затримки чхання досить рідкісні, але можуть викликати серйозні травми, оскільки чхання намагається очистити ваш ніс. Повітря під час чхання виходить із носової порожнини зі швидкістю до 300 кілометрів на годину.

Як відбувається процес чхання?

За одне чхання організм виштовхує приблизно 40 тисяч дрібних крапель – слини, пилу та мікробів. Більшість крапель вилітають на відстань кількох метрів. Цікаво, що чхнути з розплющеними очима – майже неможливо. Вчені пояснюють це тим, що організм у такий спосіб захищає очі від бактерій.

Отоларингологи з Університетських лікарень Лестера попередили, що зупинка чхального рефлексу може завдати шкоди організму.

– Це може призвести до численних ускладнень: попадання повітря в грудну клітину між обома легенями, перфорація вашої барабанної перетинки і навіть розрив аневризми головного мозку, яка є надутою кровоносною судиною мозку, – розповіли фахівці.

Якщо заблокувати ніс під час чхання, може виникнути розрив барабанної перетинки – повітря намагається вийти через ніс, перейде в трубку, яка з’єднує вухо і барабанну перетинку.

Лікарі зазначають, що розрив перетинки може призвести до втрати слуху. Також пошкодження може спричинити вушну інфекцію.

Запам’ятайте, що чхання виштовхує з нашого носа все, чого не повинно бути, тому, блокуючи ніс під час чхання, ці мікроби можуть потрапити до ваших вух, викликаючи інфекцію.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні