Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 28 травня – Всеукраїнський день краєзнавства

Цей день в історії: 28 травня – Всеукраїнський день краєзнавства

Этот материал также доступен на русском языке
28 травня – 148-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року лишається 217 днів. 28 травня – Міжнародний день дій з охорони жіночого здоров'я або Міжнародний день здоров'я жінок, Всеукраїнський день краєзнавства.

Міжнародний день дій щодо охорони жіночого здоров’я

День був заснований 28 травня 1987 року під час V Міжнародної наради з питань жіночого здоров’я у Коста-Ріці. З того часу щорічно у світі відзначається “Міжнародний день здоров’я жінок”, або “Міжнародний день дій щодо охорони жіночого здоров’я”.

Його мета – нагадати всім, що здоров’я жінки має велике значення для будь-якої нації. Право жінки на всебічне та повне обслуговування для підтримки сексуального та репродуктивного здоров’я зазначено у міжнародних угодах про права людини та гарантує право на життя, здоров’я та конфіденційність.

Всеукраїнський день краєзнавства

Всеукраїнський день краєзнавства було запроваджено у січні 2017 року. Датою святкування було визначено 28 травня. Саме цього дня 1925 року у місті Харкові розпочалася Всеукраїнська конференція з краєзнавства під час роботи якої було створено Український комітет краєзнавства.

Мета свята – підвищення суспільної уваги до діяльності краєзнавців, поглиблення дослідження та популяризації історії, культури, мови, звичаїв та традицій українського народу.

День брюнеток

Сьогодні, 28 травня, відзначають своє свято усі темноволосі дівчата та жінки світу. День брюнеток – неофіційне свято, але жінок з темним волоссям можна порадувати компліментом у цей день. Сьогодні варто привітати всіх подруг, родичок та колег, які є володарками каштанового та чорного волосся.

До 2006 року брюнетки не мали присвяченого їм свята. День було засновано як відповідь на аналогічне свято білявок, яке відзначається 31 травня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні