Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні змінили правила виходу на пенсію: хто може отримувати виплати на...

В Україні змінили правила виходу на пенсію: хто може отримувати виплати на 1,5 роки раніше

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі українці можуть не чекати 60 років, щоби вийти на заслужений відпочинок. Це передбачає закон "Про внесення зміни до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства", який набув чинності.

Так, вийти на пенсію українці можуть достроково – за 1,5 роки до досягнення пенсійного віку та за наявності повного страхового стажу у разі розірвання трудового контракту у зв’язку зі скороченням штату або ліквідацією компанії. Для цього потрібно стати на облік держслужби зайнятості і якщо не знайдуть відповідну роботу або працівник не відповідатиме посаді за станом здоров’я – на пенсію можна вийти раніше.

Також є можливість дострокового виходу на пенсію для матерів та батьків багатодітних сімей, а також тих, хто на утриманні має дітей з рідкісними тяжкими захворюваннями, які не мають встановленої інвалідності.

Також це стосується жінок, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, які виховують дитину з інвалідністю (після 50 років та за наявності 15-річного стажу).

Якщо йдеться про батька, то право на достроковий вихід на заслужений відпочинок мають чоловіки, які виховують самостійно п’ятьох або більше дітей, або дітей з інвалідністю (по досягненню 55-річного віку та наявності 20 років страхового стажу).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки може зберігатись невиплачена пенсія.

Нове на сайті