Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 20 травня – чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 20 травня – чому цього дня не можна стригтися та тримати вікна відчиненими

Этот материал также доступен на русском языке
20 травня в Україні святкують День банківських працівників, Всесвітній день метролога, Всесвітній день лікаря-травматолога, Всесвітній день бджіл. Вшановують пам'ять мучеників Фалалея, Олександра та Астерія. Іменини відзначають Олександр, Олексій, Тимофій, Іван, Микита, Осип та Володимир.

20 травня – яке свято відзначають в Україні

20 травня в Україні святкують День банківських працівників. Професійне свято банківських службовців було започатковано указом президента у 2004 році. Він покликаний наголосити на неоціненній ролі, яку відіграли працівники банківського сектора у становленні української державності.

Станом на 1 квітня 2024 року в Україні функціонує 63 банки та 4940 діючих структурних підрозділів банків, у яких працюють десятки тисяч співробітників.

Також 20 травня святкують Всесвітній день метролога. Це міжнародне свято, яке було засноване у 1999 році Міжнародним комітетом мір та ваг (МКМВ). Дата обрана не випадково — саме цього дня 1875 року в Парижі на Дипломатичній метрологічній конференції представники 17 держав підписали Метричну конвенцію — першу міжурядову угоду про науково-технічне співробітництво, що сприяло встановленню єдиного міжнародного метрологічного простору.

За традицією щороку обирають девіз Дня метролога. 2024 року — це “Стійкий розвиток”. Як наголошується, саме метеорологія забезпечує точні виміри різних аспектів сталого розвитку, що допомагає організаціям, урядам та окремим особам робити усвідомлений вибір, що сприяє більш стійкому майбутньому.

Ще одне свято 20 травня — Всесвітній день лікаря-травматолога. Це професійне свято лікарів, що спеціалізуються на травматології та ортопедії. Саме ці фахівці проводять діагностику та лікування всіх проблем з опорно-руховим апаратом.

Також 20 травня святкують Всесвітній день бджіл. Він був заснований у 2017 році день народження основоположника сучасного бджільництва Антона Янші та покликаний привернути увагу людства до важливої ролі, яку відіграють бджоли та проблеми їх зникнення.

20 травня – яке церковне свято 2024

20 травня вшановують пам’ять мучеників Фалалея, Александра та Астерія.

Фалалей — християнин, якого римський імператор Нумеріан наказав катувати за свою віру. Кати Александр і Астерій мали просвердлити гомілки мученикові, просмикнути через отвори мотузку і повісити вниз головою. Однак вони також були християнам і за Божим напуттям просвердлили обрубок дерева. За це їх зазнали жорстокого побиття, після чого відсікли голови.

Після цього Нумеріан намагався сам просвердлити гомілки Фалалею, а коли це не вийшло, наказав його втопити. Але це також не вдалося і його кинули на поживу звірам. Але ведмедиця, лев та левиця покірно припали до ніг мученика. Після цього Фалалея відрубали голову мечем.

Мощі святого мученика Фалалея знаходяться в храмі святого Агафоніка в Константинополі і творять багато чудес. Оскільки за життя він був лікарем і лікував хворих безоплатно, його називають безсрібником і волають до нього в молитвах над хворими в таїнстві Єлеосвячення та при освяченні води.

20 травня – що не можна сьогодні робити

20 травня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • сваритися;
  • вживати алкоголь;
  • розповідати сни, оскільки вони можуть бути віщими;
  • стригтися, оскільки можна вкоротити своє життя;
  • тримати вікна та двері зачиненими, щоб з дому не вийшло багатство.

20 травня – що заведено робити цього дня

Цього дня можна помолитись мученикові Фалалею за хворих.

Також у цей день рекомендується допомогти нужденним – добро повернеться сто разів.

Зустрічі з родичами та друзями дозволять отримати цінну інформацію.

Згідно з місячним посівним календарем, 20 травня 2024 року — сприятливий день для посіву баштанних культур — кабачків, динь, кавунів, гарбуза. Також можна садити зелень, соняшник, кукурудзу, огірки, капусту та салати. Добре приживеться пересаджена розсада.

20 травня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • дощ — до сонячного літа;
  • багато шишок на ялинці — до гарного врожаю огірків та аґрусу;
  • ранковий туман — до хорошого врожаю грибів та ягід.

20 травня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександр, Олексій, Тимофій, Іван, Микита, Осип та Володимир.

Вас також можуть зацікавити новини:

Все життя працював, а толку мало: чи можна продати «зайвий» стаж

Незалежно від місця перебування: до якого віку потрібно оновлювати свої військово-облікові дані (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні