Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 22 травня – Міжнародний день біологічної різноманітності

Цей день в історії: 22 травня – Міжнародний день біологічної різноманітності

Этот материал также доступен на русском языке
Щорічно 22 травня відзначається Міжнародний день біологічної різноманітності. Цей День був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1995 році у спеціальній резолюції, а саме свято з'явилося у 2001 році.

Спочатку його рекомендувалося відзначати 29 грудня – у день набуття чинності Конвенцією про біологічну різноманітність. Але грудень і так багатий на свята та вирішили дату перенести.

Навіщо святкують Міжнародний день біологічної різноманітності

Біологічна різноманітність – це все різноманіття життя на планеті, яке сьогодні стрімко скорочується. Вимирають рослини, зникають з лиця Землі тварини та ліси та багато в чому виною тому – активна діяльність людини.

Головне завдання Міжнародного дня біологічної різноманітності — звернути увагу громадськості на проблему безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори та фауни. Зараз близько 60% екологічної системи деградує або використовується безрозсудно, що веде до втрати біологічної різноманітності та тяжких наслідків, які у найближчі 50 років можуть посилитися.

Всесвітній союз охорони природи виділяє сім основних факторів, що сприяють втраті біологічної різноманітності, серед яких забруднення навколишнього середовища, глобальні кліматичні зміни, а також зростання населення та надмірне споживання.

Щороку Генеральний секретар ООН готує послання до широкого загалу з нагоди Міжнародного дня біологічного розмаїття. А саме свято проходить щороку під певною темою.

22 травня 2022 рік – цей день в історії України та світу

853 – Олаф Білий, син короля Норвегії, прийняв у підпорядкування вікінгів та данців в Ірландії та зробив Дублін її столицею.

1455 – почалася війна Червоної та Білої Троянди, битва при Сент-Олбансі (Англія).

1742 – штурман загону лейтенанта Прончищева Семен Челюскін досяг найпівнічнішого краю Євразії та Росії – мису, названого згодом на його честь.

1787 – засновано місто Катеринослав (потім Дніпропетровськ, нині Дніпро).

1849 – Авраам Лінкольн отримав патент за номером 6469 на конструкцію сухого плавучого доку. Досі він – єдиний президент США – володар патенту за винахід.

1856 – Третьяков купив першу картину для своєї колекції – «Спокуса». У Москві засновано Третьяковську галерею.

1921 – міська влада Чикаго прийняла рішення штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, що з’являються на вулицях у коротких спідницях та з оголеними руками.

1926 – в Італії Муссоліні заборонив проведення конкурсів краси, назвавши подібні заходи аморальними.

1972 – Річард Ніксон став першим президентом США, який прибув до СРСР.

1977 – останній рейс знаменитого «Східного експресу», яким з 1883 року відправлялися мандрівники за маршрутом Париж – Стамбул.

1990 – відбувся реліз операційної системи Windows 3.0 компанії Microsoft

2007 – у Туреччині в історичному центрі Анкари здійснено терористичний акт.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні