Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк виявляється алергія на пилок?

Як виявляється алергія на пилок?

Этот материал также доступен на русском языке
У весняний і літній сезон, з кінця лютого по травень і далі, цвіте багато рослин, і квітковий пилок літає в повітрі і падає в організм через ніс і рот.

Тому ця пора року особливо важко переноситься людьми, які страждають на алергію на весняне цвітіння.

Наша читачка запитує:

– Наприкінці весни починаю чхати, покашлювати, ніс свербить, виникає нежить. Минулого року підключився кон’юнктивіт. Це поліноз?

Відповідає алерголог, імунолог Тетяна Бондаренко:

– Реакція на пилок проявляється по-різному. Найчастіше це алергічний риніт, але іноді страждає і слизова оболонка очей (ринокон’юнктивальний синдром). Буває, що з носом та очима все гаразд, але виникає бронхоспазм. Нерідко всі симптоми поєднуються.

Важливо знати, що поліноз може зачепити шкіру. Людина пройшла босоніж по траві, і на ногах з’явилися алергічні висипання. Або пилок потрапив на відкриті ділянки шкіри та викликав роздратування – виник алергічний дерматит.

Хоча багато людей вважають, що стан органів травлення з поліноз безпосередньо не пов’язаний, але іноді виникає перехресна алергія. Наприклад, людина, яка страждає на алергію на пилок берези, з’їдає яблуко, і у нього з’являється реакція. Так шлунково-кишковий тракт відгукнувся на алерген.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні